Deputatii din Comisia pentru administratie publica au avizat negativ, marti, proiectul de lege care prevede interzicerea folosirii cianurilor in exploatarile miniere. Reprezentantii PNL, UDMR si independentul Petre Lificiu au votat pentru avizarea proiectului de lege. Impotriva au votat reprezentantii PD, iar PSD-istii s-au abtinut.

O lege care ar dinamita proiectul Rosia Montana

Daca ar trece de Parlament, proiectul ar fi o lovitura decisiva primita de compania care vrea sa exploateze cu ajutorul cianurilor minereurile aurifere de la Rosia Montana.

PD-istii si-au motivat votul pro-cianuri printr-un document emis de Ministerul Mediului din perioada cand ministru era Sulfina Barbu (PD) si care exprima un aviz negativ, conform caruia Guvernul nu este de acord cu adoptarea de catre Parlament a acestui proiect legislativ.

Proiectul de lege, initiat de senatorii Gheorghe Funar si Peter Eckstein Kovacs, prevede interzicerea activitatii miniere, bazate pe folosirea tehnologiei prin cianuri sau compusi de cianura, in orice etapa a exploatarii aurului si argintului.

Ce reprezinta proiectul de la Rosia Montana

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) intentioneaza sa realizeze cel mai mare proiect din Europa de extragere a aurului la suprafata la Rosia Montana, cea mai veche asezare miniera atestata documentar din Romania.

Pe langa faptul ca zona este impanzita de importante vestigii arheologice, retele unice de galerii miniere dacice si romane au fost recent descoperite. In cazul in care proiectul RMGC se realizeza, marea majoritate a acestor monumente de valoare exceptionala ar fi distruse de activitati miniere sau legate de minerit.

Adversarii controversatului proiect au denuntat in dese randuri metoda folosirii cianurilor, demonstrand ca aceasta tehnologie va produce daune incalculabile ecosistemului din zona.