30 de voluntari Greenpeace din noua tari europene, respectiv Romania, Ungaria, Austria, Italia, Polonia, Elvetia, Olanda, Grecia si Scotia, au protestat miercuri in Insula Mare a Brailei, dupa ce investigatiile din camp ale organizatiei neguvernamentale au confirmat culturi ilegale de soia si porumb modificate genetic, se arata intr-un comunicat de presa al Greenpeace.

Zecile de voluntari au participat miercuri la o actiune de decontaminare a tuturor autovehiculelor care vin incarcate cu cereale din Insula Mare a Brailei. Organizatia cere Executivului si Comisiei Europene sa ia masuri imediate pentru a localiza si distruge productia de plante MG inainte ca acestea sa ajunga in alimente.

Actiunea Greenpeace a inceput la ora 8.00, la trecerea bac catre IMB din zona Stanca.

“Astazi am actionat pentru a proteja Romania de contamianrea cu aceste plante MG ilegale care prezinta riscuri pentru sanatate si biodiversitate. Romanii resping masiv alimentele MG. Nu este pentru prima oara cand Greenpeace a descoperit productie ilegala de OMG, iar situatia pare ca a scapat de sub control, mai ales ca a inceput recoltarea.

Guvernul trebuie sa actioneze imediat pentru a localiza si pentru a distruge plantele MG inainte ca ele sa ajunga in farfuriile romanilor”, a declarat Gabriel Paun, coordonator de campanii Greenpeace Romania.

Potrivit NewsIn, investigatia Greenpeace din luna august a descoperit “o sola cu circa 60 de ha cultivata cu soia modificata genetic si o alta sola de circa 50 de ha, cultivata cu porumb modificat genetic”.

Tot NewsIn mai mentioneaza ca oficialii Garizii de Mediu s-au deplasat miercuri zonele mentionate de Greenpeace, pentru a verifica informatiile privind culturile modificate genetic, ancheta urmand a fi finalizata in termen de 5-6 zile.