Un soldat roman a fost ucis, joi, in Afganistan, iar alti doi au fost raniti, inforneaza ministerul Apararii. Victima este sergentul major Aurel Marcu. Alti doi militari romani, locotenentul Nicolae Grigore si fruntasul Alex Octavian Zafiu au fost raniti si transportati de urgenta la spitalul militar din Kandahar, se arata intr-un comunicat al MApN.

Militarii se aflau intr-un transportor amfibiu blindat, care indeplinea o misiune de interventie in provincia Zabul.

"Transportorul - primul dintr-o coloana de trei autovehicule - executa misiunea la N-E de Qalat, cand a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. In urma deflagratiei, vehiculul de lupta a fost grav avariat. Sergentii majori Mircea Solomon si Marius Enescu, aflati in acelasi transportor, au primit asistenta medicala la spitalul militar din baza Qalat".

Militarii romani sunt incadrati in Batalionul 33 Vanatori de Munte “Posada”, dislocat in Afganistan din luna iulie. Sergentul major Aurel Marcu, in varsta de 31 de ani, era casatorit si avea un copil.

Vineri, presedintele Romaniei, Traian Basescu, i-a conferit, post-mortem, Ordinul National 'Steaua Romaniei' in grad de Cavaler, pentru militari, cu insemn de razboi.

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a transmis vineri o scrisoare de condoleante familiei sublocotenentului Aurel Marcu, decedat ieri in Afghanistan, arata un comunicat de presa al Guvernului remis HotNews vineri.

Premierul i-a solicitat ministrului Apararii Teodor Melescanu sa ii prezinte situatia locativa a familiei Marcu, astfel incat Guvernul sa poata gasi, daca este cazul, o solutie de sprijinire a acesteia.