Persoanele care isi pierd dintii in tinerete risca sa moara, la batranete, de boli de inima. Un nou studiu, citat de abcnews.go.com, arata ca exista o legatura intre igiena orala si bolile de inima.

Care ar fi explicatia? Cercetatorii de la Universitatea din Leeds au tras concluzia ca bacteriile care provoaca paradontoza si cariile ajung in sange si fie distrug vasele de sange, fie produc infectii in organism, care duc, in cele din urma, la boli de inima.

Oamenii de stiinta au descoperit ca cei care au ramas in tinerete fara noua sau mai multi dinti au cu 35% mai multe sanse sa moara de boli cardiovasculare, decat cei carora le lipsesc mai putin de cinci dinti. Cei care isi pierd dintii au o igiena orala precara.

Paradontoza este o boala genetica, care ataca radacina dintilor; o boala a gingiei, care se manifesta in majoritatea cazurilor prin pierderea precoce a dintilor. Ea este agravata de tutun, alcool, tartru dentar, igiena bucala si lucrari protetice defectuoase, stres, dar si alimentatie bogata in produse ultrarafinate.

Factorii care maresc riscul aparitiei paradontozei sunt: igiena orala defectuoasa, varsta, automedicatia, stresul, afectiunile endocrine, o dieta saraca in vitamine si minerale, consumul mare de zahar, anticonceptionalele, diabetul, chimioterapia, imunitatea scazuta.