Ministerul Mediului a oprit, pe termen nelimitat, procesul de autorizare pentru proiectul minier de la Rosia Montana, relateaza NewsIn.

Ministrul Attila Korodi, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca juristii ministerului au propus suspendarea procedurii de avizare a proiectului pe motiv ca certificatul de urbanism prezentat de Rosia Montana Gold Corporation ar fi nul din punct de vedere legal.

Decizia pe baza careia actul depus de RMGC este considerat nul are la baza o recenta modificare a Legii contenciosului administrativ, potrivit careia un act similar unuia suspendat anterior este si el suspendat de drept pana la judecarea pe fond a procesului in care s-a contestat valabilitatea sa.

In replica, Gabriel Resources, care detine 80% din Rosia Montana Gold Corporation a criticat decizia ministerului Mediului, considerand ca actiunea autoritatilor romane arata o totala desconsiderare a legislatiei.

Rosia Montana Gold Corporation intentioneaza sa exploateze timp de aproape 20 de ani zona de la Rosia Montana. Compania romano-canadiana intentioneaza sa initieze o investitie de aproape un miliard de dolari, pentru exploatarea celui mai mare zacamant auro-argintifer din Europa.

Proiectul a atras insa opozitia organizatiilor ecologiste, care se tem de un nou accident precum cel din 2000, cand apele Tisei au fost poluate masiv cu cianuri scurse dintr-o uzina de prelucrare a aurului de la Baia Mare.

Pana la decizia de suspendare, proiectul Rosia Montana se afla in faza finala, fiind deja analizat de un Comitet care ia in discutie Studiul de Impact asupra Mediului.