Relatiile cu Romania, cu accent pe problema cetateniei romane si a vizelor, vor constitui una dintre temele majore ale campaniei electorale pentru legislativele din 2009 in Republica Moldova, scrie publicatia Timpul, care apare la Chisinau.

In opinia publicatiei, preluata de agentia IA Regnum, daca situatia nu se va imbunatati in Republica Moldova, chestiunea dobandirii pasaportului romanesc „va deveni vitala pentru sute de mii de locuitori ai tarii”.

„Tot mai multi oameni vor sa paraseasca Republica Moldova. Iar primii care nu-si leaga viitorul de Republica Moldova sunt tinerii acestei tari. Rezultatul este ca liceele si universitatile moldovenesti produc mana ieftina de lucru pentru Italia, Spania, Grecia, etc”, arata Timpul.

Ziarul indeamna autoritatile romane sa „se pronunte public, deschis si cinstit” in legatura cu principalele probleme ale relatiilor dintre Moldova si Romania, precizandu-si, totodata, pozitia vizand unirea celor doua state, pentru ca „moldovenii sa stie ce ii asteapta si cand”.

IA Regnum adauga, in acest context, ca „in momentul de fata, potrivit informatiilor de la Bucuresti, circa 900.000 de cetateni ai Moldova au solicitat obtinerea cetateniei Romaniei, iar pana la sfarsitul anului, potrivit estimarilor autoritatilor romane, aceasta cifra va atinge 1,5 milioane”.