Senatorii au respins, marti, proiectele de lege pentru aprobarea ordonantelor de urgenta 24 si 25 pe anul 2007, referitoare la restructurarea Guvernului si a aparatului de lucru al Cabinetului. Senatorii PRM, PD si PSD au votat impotriva restructurarii guvernului, in timp ce PNL, UDMR si PC au votat in favoarea acesteia.

Ordonanta de restructurare a ministerelor din Cabinetul Tariceanu II, a fost respinsa cu 62 de voturi impotriva, 2 abtineri si 18 voturi pentru, in timp ce ordonanta cu numarul 25, care modifica schema de organizare a agentiilor si a secretariatului general al Guvernului a fost respinsa cu 58 de voturi impotriva, 3 abtineri si 17 voturi pentru.

Pentru ca o ordonanta de urgenta cu caracter organic sa fie aprobata era nevoie de 69 de voturi.

Prin votul negativ dat azi de senatori celor doua ordonante de urgenta, Guvernul trebuie sa revina la forma pe care o avea inainte de restructurare.

Mai exact, hotararea Senatului de a respinge cele doua acte normative va fi publicata in Monitorul Oficial in urmatoarele zile, fapt care va forta Executivul sa revina la forma organizatorica si structurala pe care o avea in perioada, cand la guvernare participau si democratii.

Din punct de vedere al legii Guvernul are doua variante: fie se supune hotararii Senatului si revine la forma pe care o avea inainte de restructurare, fie va emite o noua Ordonanta de Urgenta prin care sa reglementeze actuala structura.

Reactiile clasei politice

Politicienii au viziuni diferite asupra efectului pe care l-ar avea respingerea ordonantelor. Interpretarile senatorilor variaza de la comparatii cu Lear "regele fara regat" sau cu Iuscenko pana la posibilitatea unei contramasuri.

Peter Ekstein Kovacs, senator UDMR: „Respingerea ordonantelor de urgenta ale Guvernului presupune revenirea la situatia anterioara emiterii acestor acte normative si anume reinfiintarea unor ministere, angajari si reangajari ale functionarilor publici ale caror posturi au fost desfintate prin aceste ordonante de guvern, dezlipirea unor ministere dar in nici un caz demisia

actualului cabinet Tariceanu”, a explicat senatorul UDMR, Peter Ekstein Kovacs.

„Guvernul nu a cazut dupa toate probabilitatile. Guvernul va lua o contramasura tot printr-o ordonanta de urgenta... la acest lucru ma astept va fi o masura la limita legalitatii dar in politica se mai adopta si astfel de hotarari daca nu se procedeaza astfel atunci insemna ca se va reveni situatia anterioara cu toate consecintele ei ...

si iarasi din punct de vedere legal si constitutional este clar ca masurile si actele dispuse de catre Guvern in aceasta perioada s-au dat in baza unui act normativ in vigoare, deci sunt legale si raman in vigoare...”, a continuat Ekstein.

Doru Ioan Taracila, senator PSD: „Ce se intampla cu Guvernul este ce s-a intamplat cu regele Lear. Era rege, dar n-avea regat. Guvernul se considera Guven, dar in acest moment nu mai are structura. Deci are o mare problema, cat Casa Poporului. Ministrii raman investiti, dar nu mai au ministere pe care sa le conduca.

Prin dezbaterea legislativa de astazi s-a incheiat o etapa. Exista, potrivit Constitutiei, alte doua etape de care pot sa utilizeze fie parlamentarii, fie presedintele Romaniei. Legile pot fi atacate la Curtea Constitutionala si presedintele Traian Basescu are posibiltiatea de a retrimite cele doua ordonante spre dezbatere in Parlament.

Daca domnia sa tine atat de mult la cei care constituie asa-zisa majoritate in prezent, cu siguranta va cere sa redezbatem aceste ordonante”.

Radu Berceanu, senator PD: „Intr-un loc unde Parlamentul s-a pronuntat, imediat dupa Guvernul sa dea o ordonanta invers cred ca, comparatiile pe care le-a facut domnul Tariceanu cu Iuscenko sau cu nu stiu mai cine sunt departe... Suntem in zona Idia Min. Deci democratia nu mai are niciun fel de legatura cu guvernul sau cu domnia lui daca ii trece prin minte sa faca asa ceva.

Respingerea celor doua ordonante nu readuce Partidul Democrat la guvernare. Noi am fost consecventi cand am dat votul impotriva ordonantelor. Noi am votat in conformitate cu lucrurile pe care le-am spus atunci cand s-a decis scoaterea noastra de la guvernare. Am fost consecventi.

Imi pare rau ca s-a ajuns la o asemenea situatie, de altfel inedita- un guvern care nu mai are baza juridica si care acum o sa vedem ce o sa faca”.