Filiala locala a celui mai important trader ungar, Emfesz, a primit recent licenta de operare pe piata de energie din Romania. Emfesz, detinuta de un om de afaceri ucrainean, are afaceri in Europa centrala si este totodata primul operator ungar care intra pe piata romaneasca.

Compania ungara Emfesz, specializata in comertul cu gaze naturale si energie, si-a deschis inca din luna iulie o divizie de vanzare la Cluj, in urma unei investitii de circa un milion de dolari. Acum, conform oficialilor companiei, a primit licenta de operare pe piata de electricitate din Romania.

Conform saptaminalului maghiar Figyelo, filosofia Emfesz este sa trateze piata central-europeana ca pe un intreg de aceea are si planuieste noi investitii in aceasta regiune.

In Polonia a infiintat o filiala inca de acum trei ani, iar in Ungaria a anuntat ca va incepe constructia unei centrale electrice cu o capacitate de circa 2.400 Mw. Investitia ar fi de circa doua miliarde de dolari, iar productia ar putea incepe cel mai devreme in 2011.

Emfesz, care in 2005, si-a marit volumul vinzarilor de gaze de 15 ori, se afla anul trecut pe pozitia 41 intr-un top al celor mai importante companii ungare.

Veniturile Emfesz in 2006 s-au ridicat la 144,6 miliarde forinti, in crestere fata de anul precedent, cand veniturile s-au ridicat la 93,4 miliarde forinti.

Emfesz, parte a holdingului Group DF (GDF) detinut de omul de afaceri ucrainean Dmitri Firtash, isi desfasoara activitatea in Ungaria incepand cu anul 2003. Din GDF mai face parte si Ostchem, combinat chimic austriac.

Miliardarul ucrainean a anuntat recent planuri de a-si extinde afacerile in Europa, companiei sale urmind sa i se alature RosUkrEnergo AG, unicul furnizor de gaz din Ucraina, si unde detine circa 45% din actiuni.

GDF vrea sa achizitioneze noi active in Africa de Nord, Orientul Mijlociu si Scandinavia, accentul raminind totusi pus pe Europa centrala si de est.