In ultimele doua saptamani, doi inalti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Ruse - mitropolitul Iuvenal si mitropolitul Kirill - au vizitat Bucurestiul, pentru a se lamuri la fata locului ce fel de politica in plan canonic va adopta noul patriarh al Romaniei.

Patriarhia Moscovei este in special extrem de ingrijorata in privinta activitatii Mitropoliei Basarabiei din Republica Moldova, subordonata canonic Bisericii Ortodoxe Romane, care, prin aparitia sa, a declansat asa-numita „sciziune a basarabenilor".

Acest lucru s-ar fi intamplat intrucat nu toti crestinii moldoveni au trecut la Mitropolia Basarabiei, o parte din ei ramanand fideli Mitropoliei Moldovei, ce se subordoneaza Patriarhiei Moscovei. Ziarul rus mentioneaza ca Biserica Ortodoxa Rusa considera Republica Moldova drept „teritoriul sau canonic".

Scandal evitat la funeraliile P.F. Teoctist

„Nezavisimaia Gazeta" scrie ca s-a evitat cu mare greutate un scandal la funeraliile patriarhului Teoctist, intrucat reprezentantii Bisericii Ruse s-au indignat vazandu-l pe liderul Mitropoliei Basarabiei, episcopul Petru.

Totusi, delegatia Bisericii Ruse nu a parasit ceremonia funerara in semn de protest, desi in alte conditii ar fi facut-o, relateaza sursa citata, indicand ca reprezentantii Bisericii Ruse se vor ciocni de o situatie similara si la ceremonia de intronizare a patriarhului Daniel.

Relatia dintre cele doua biserici va depinde in mare masura de modul in care noul patriarh al Romaniei va gestiona problema Mitropoliei Basarabiei, considera cotidianul citat.

Mitropolitul Ardealului confirma intalnirea

Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, un apropiat al patriarhului Daniel, a confirmat ca mitropolitul Kirill a fost recent la Sibiu, fiind invitat la Adunarea Ecumenica, unde a participat la liturghie impreuna cu episcopii romani.

IPS Streza a declarat pentru „Adevarul" ca, intr-adevar, au existat tensiuni in ceea ce priveste Mitropolia Basarabiei din Republica Moldova si ca patriarhul Daniel va incerca sa repare disensiunile prin dialog. „Noi n-am avut probleme cu Biserica Ortodoxa Rusa decat in privinta Mitropoliei Basarabiei. Patriarhia Romana este in relatii bune cu Biserica Ortodoxa Rusa".

Relatii bune cu Kremlinul

Conlucrarea dintre Biserica Ortodoxa Rusa si Kremlin este foarte fructuoasa, mai ales de cand presedinte este Vladimir Putin. In luna mai, liderul rus a fost oaspetele de onoare la ceremonia de reunificare a Bisericii Ortodoxe Ruse cu Biserica Ortodoxa Rusa din Strainatate.

Patriarhul Alexei al II-lea i-a multumit in primul rand lui Putin si abia apoi lui Dumnezeu pentru reunificare. Dar una dintre cele mai obediente actiuni poate fi considerata slujba religioasa tinuta luna trecuta in Catedrala Isus Mantuitorul din Moscova cu ocazia implinirii a 60 de ani de cand s-au pus bazele sectorului nuclear militar rus.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei moscovite, George Roskin, a spus ca Biserica vede armele nucleare ca un rau necesar.

Integral in Adevarul