La inceputul lui 2005, Freedom House a realizat un audit al starii justitiei romanesti si a conturat linii strategice in ceea ce priveste realizarea independentei justitiei romanesti. Costul auditului: 38.000 euro.

Asa cum am discutat de mai multe ori, libertatea economica in Romania sufera din mai multe motive, printre cele mai importante fiind problema proprietatii si combaterea coruptiei. O functionare buna a justitiei si progrese in aceste doua domenii ar imbunatati indexul libertatii economice si am parasi un mediocru loc 67 in clasamentul libertatii economice.

In experienta mea de pana acum am lucrat si ca auditor, dar am si fost beneficiarul unor lucrari de audit, lucrari furnizate de diferite firme.

Am vazut grosimea raportului realizat de Freedom House (in romana si engleza) si am vazut tematica destul de complexa tratata in raport, iar un cost de 38.000 de euro pentru o astfel de lucrare cred ca este extrem de mic, mai ales daca e sa consideram si importanta sa cruciala pentru justitia si pentru economia romaneasca

Desigur, in acuzatiile formulate, dl.

Chiuariu se bazeaza pe imaginea pe care o au sumele platite din bani publici — exista oricand suspiciuni de coruptie, chiar daca serviciile sau bunurile au fost obtinute pe gratis, chiar daca serviciile sau bunurile obtinute sunt esentiale, chiar daca furnizorul serviciilor este competent, independent si a prestat un serviciu de cea ma buna calitate la un pret mai mult decat rezonabil.

Sa fim bine intelesi, dl. Chiuariu are tot dreptul sa reclame ce doreste, insa gestul sau mi se pare ridicol considerand atat pretul cat si calitatea raportului sau faptul ca Freedom House este o organizatie non-profit si independenta. In plus, comunicatul Freedom House cred ca explica de la sine ceea ce dl. ministru trebuia sa stie inainte sa formuleze acuzatiile.

Si mi se pare cu atat mai ridicol gestul ministrului justitiei pentru ca o suma relativ mica (fata de cele 30 de miliarde de euro cheltuite anual de guvern) consuma atat de mult din timpul domniei sale. Daca dl. Chiuariu dedica atat de mult timp unei cheltuieli publice de 38.000 de euro, oare cate ore lucreaza dl. Chiuariu pe zi pentru binele cetatenilor? 240 de ore? Sau 2.400 de ore?

Intr-o democratie functionala, societatea civila pune intrebari guvernului si guvernul trebuie sa raspunda. In democratii originale precum Rusia dlui.

Putin (nu este de mirare ca si fostul presedinte Ion Iliescu, dar si ziarul Adevarul - pe vremea cand era condus de Cristian Tudor Popescu - au criticat auditul si, implicit, societatea civila), deci in democratii originale guvernul tine societatea civila sub control. Dl. Chiuariu cred ca face un joc extrem de riscant cu principiile fundamentale ale democratiei.

Iar faptul ca un guvern liberal sustine un astfel de comportament ar trebui sa ne ingrijoreze.

dezbate pe blogul lui Emil Stoica