![]() |
„Da, mama era locotenent-colonel, iar tata colonel, documentarist, la Directia Securitatii Statului”. Daniel Daianu a confirmat acest mic detaliu abia a doua zi, dupa spovedania sa publica. Detaliul pare irelevant, dar schimba perspectiva. In interviu, Daianu isi prezentase putin altfel obarsia: „Eu ma trag dintr-o familie cu vederi de stanga.
Bunicul meu a fost ilegalist, a murit in 46, fusese batut. Nici n-a apucat sa vada zorii asa zisului socialism in devenire. N-a apucat. Asta a fost familia mea.” Despre parinti insa, tacere. I-a acoperit prin omisiune. Ma intreb de ce.
Prin urmare: era familie de securisti, nu de stanga. Domnul Daianu are oroare de cuvantul „securist”. Il doare cand i se spune asa. Dar asta a fost familia lui, blazonul casei. N-o sa-l poata sterge pentru ca azi nu-i mai place.
Cu toate datele pe masa, inclusiv cele despre parintii sai, putem intelege mai bine mediul in care s-a format tanarul Daianu, de ce a intrat la 23 de ani in Departamentul de Informatii Externe si de ce i-a fost mai usor, poate, sa iasa din sistem trei ani mai tarziu. Dar nu avem toate datele, chiar daca la portretul lui Daianu se adauga tuse noi, ascunse discret de fostul ofiter.
Sceptic, fostul sau sef, generalul Ion Mihai Pacepa, sustine ca DIE avea o regula sfanta: nu intrai si nu plecai la cerere. Dar poate ca Daianu chiar este, cum singur se prezinta, exceptia care intareste regula. Un caz rarissim, unic.
Iata si argumentul sau forte: la plecarea din DIE i-au scris pe cartea de munca ofiter. Or, nici un serviciu secret nu trimite un ofiter in misiune si sa strige asta in gura mare. Prin urmare, mentiunea din cartea sa de munca ar fi dovada imbatabila a iesirii sale definitive din sistem.
Traseul sau ulterior, atata cat stim despre el, pare sa il desparta de securismul invatat in familie, dar ramane mereu ceva nelamurit si obscur in istoria sa.
CNSAS a decis astazi ca n-a facut politie politica. Dar cum ar putea niste judecatori sa pronunte o sentinta fara sa citeasca dosarul „inculpatului”? Din cate spune chiar Daianu, dosarul sau nu se afla la CNSAS. A facut acum cateva luni cerere sa-l vada, dar n-au avut ce sa-i arate.
In treacat fie spus, cam tarziu i s-a trezit curiozitatea si, ce coincidenta, chiar inainte sa fie propus locul doi pe listele PNL pentru Parlamentul European.
Stim ca dosarul sau zace, mai departe, in arhiva SIE, care tine sub cheie dosarele ofiterilor. Si atunci, fara un dosar complet pe masa, cum au dat verdictul? Poate avea CNSAS incredere totala in documentele si informatiile selectate de SIE? Ce poate afla Colegiul din fisa postului, singura hartiuta trimisa spre studiu?
Cazul lui Dan Voiculescu si alte precedente ne-au pus in garda. Felix era ca apa sfintita inainte ca SIE sa opereze desecretizarea masiva a dosarelor si sa le predea integral CNSAS. Cand dosarul sau a putut fi citit din fir a par, am aflat ca Felix a facut politie politica.
Prin urmare, solutia corecta in cazul Daianu ar fi desecretizarea integrala a dosarului. Altfel, ne vom intreba mai departe: ce a facut in America? De cate ori a plecat de fapt in strainatate si cu ce misiune? A mai colaborat cu DIE dupa 78 sau nu? A scris note informative? Ce garantie vom avea altfel ca certificatul de buna purtare dat azi nu va fi retras maine?
Pe scurt, ca sa-i putem judeca in mod corect tot trecutul sau avem nevoie de toate faptele sale. 14 ani din viata sunt inca ferecati in copertile unui dosar.
Insa domnul Daianu a lasat in urma fapte indiscutabil favorabile imaginii sale. Capitalizeaza meritul de a fi scris in anii 80 cel putin trei articole critice la adresa economiilor din tarile socialiste, iar unii prieteni si-al amintesc vorbind urat despre Ceausescu in gura mare.
N-a fost un dizident, cum el insusi recunoaste, iar propriile lasitati si erori de tinerete si le asuma aparent sincer.
Cazul sau pare complex si dificil de incadrat in tipologia fostului regim. Unii l-au plasat in categoria „tehnocratilor optzecisti”, un grup, sa-i zicem, luminat de ofiteri care au inteles ca regimul se prabusea si ca va veni vremea lor. Au asteptat, au prevazut si au pregatit, poate, caderea lui Ceausescu.
Prin Decretul 363 din 23 iunie 1973, Institutul de Economie Mondiala (unde au lucrat intre altii Isarescu, Ciumara, Dijmarescu etc) a fost subordonat DIE, devenind o organizatie acoperita a acesteia. Majoritatea zdrobitoare a cadrelor erau ofiteri acoperiti ai DIE. Restul erau colaboratori.
Erau ofiteri bine pregatiti, cultivati si rafinati. Daca ii opuneti unor Merce sau Plesita, puteti folosi chiar expresia “baieti spalati”. Specialisti cu acces la informatii si prognoze pe termen lung, au preluat din mers puterea dupa 89, iar cei mai multi au controlul economic.
Fostele retele au functionat dupa 89 in special pentru consolidarea puterii economico-financiare si capitalizarea fostilor ofiteri.
Daianu face si el parte din categoria inteligentelor superioare, dispretuia sticla de wisky si pachetul de tigari, maximul de confort imaginat de unii ofiteri DIE si intelegea bine ca se poate mai mult decat atat.
Domnul Daianu a urmat o cariera exemplara dupa 89. A avut curajul sa recunoasca public la inceputul anilor 90 ca a fost ofiter DIE, ceea a facut din el, trebuie sa admitem, un fel de “rara avis” printre fostii securisti. Asa a intrat in gratiile societatii civile de dreapta.
A ajuns ministru de finante in guvernul CDR si unul dintre favoritii lui Emil Constantinescu, cel care avea sa se declare invins de securisti.
Daianu ne intereseaza pentru ca a intrat in politica. Va propune decizii care ne va afecta noua viata si avem dreptul sa stim cine este, iar dansul si institutiile statului au obligatia sa ne spuna.
Daca nu facea acest pas, putea sa-si vada linistit de familie, de afacerile cu fiul lui Verestoy Attila, de jocul pe bursa, de speculatiile imobiliare si de averea pe care singur si-o estimeaza la 2 milioane de euro. Nu ne-ar fi interesat prea mult.
Dar, pentru ca va reprezenta Romania la Bruxelles, pentru ca are toate sansele sa ajunga in Comitetul de politica monetara si de buget din Parlamentul European, locul unde se plamadeste bugetul Uniunii, ne intereseaza in mod special. Totul.
P.S. Nu stiu ce sa cred. Uneori mi se pare sincer, macinat si apasat de trecutul sau. Alteori parca ascunde ceva si joaca perfect un rol. Cazul Daianu este, cel putin prin asta, unic. Si apoi ma intreb din nou: dar daca e doar o farsa?
coplilu' de ce fac parintii, atunci nu stiu de ce ai scris acest
articol.
Daianu e un tip in care eu am incredere, dar nu-l voi vota pentru
ca nu am incredere in PNL. Dar ca mutare, din pacate, ajuta
PNL-ul.
A doua posibilitate ar fi aceea ca Daianu a ramas o piesa EXTREM DE IMPORTANTA in panoplia securista. Si atunci s-a jucat la cacealma. Si nu de azi de ieri, ci de atunci cand "lau acoperit" descoperindu-l!!! Iar daca aceasta s-ar confirma, atunci inseamna ca TREBUIE sa privim Securitatea (sau cel putin o parte a ei) cu alti ochi! Nu mai ingaduitori, nu la asta ma refeream, ci la faptul ca Securitatea lucra profesionist si s-a folosit de mijloace extrem de subtile pentru a-si promova interesele. Decizia CNSAS este cu atat mai surprinzatoare si asta ar intari cea de-a doua supozitie si teoria la care subscriu ca la ora asta suntem condusi de "baietii spalati" dar si foarte bine acoperiti... Intrebarea este CATI dintre ei au colaborat cu occidentul atunci, facand joc dublu, pentru ca astazi acelasi occident sa ii accepte....
Nu inteleg cum a picat verdictul CNSAS tocmai astazi....hmmm...pare ca totul se leaga....interviul dvs...emisiunea de aseara de la Realitatea, cu Robert Turcescu...azi verdictul CNSAS pe care nu inteleg cine, cand si de ce l-a cerut, cata vreme in Legea 33/2007 care fundamenteaza alegerile pentru PE NU este prevazuta vreo restrictie referitoare la fostii colaboratori.......
Problema e ca am recitit de pe site-ul CNSAS definitia data "politiei politice" de legile care reglementeaza activitatea CNSAS....iar in ele se precizeaza ca:
Ordonanta de urgenta nr.16 din 22 februarie 2006, de completare a Legii 187 din 1999:
10. Art 5 - (1) Prin politie politica se intelege toate acele activitati ale securitatii statului sau ale altor structuri si institutii cu caracter represiv, care au vizat instaurarea si MENTINEREA PUTERII TOTALITAR COMUNISTE, precum si suprimarea sau ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.
Legea 187/1999 :
ART. 5
(1) Prin politie politica se intelege toate acele structuri ale securitatii, create pentru instaurarea si MENTINEREA PUTERII TOTALITAR COMUNISTE, precum si pentru suprimarea sau ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.
Hmmm....CNSAS si-a motivat verdictul de azi spunand ca nu au gasit nicio urma a faptului ca Daniel Daianu ar fi facut rau vreunei persoane prin informarile sale.
Dar A CONTRIBUIT DANIEL DAIANU LA MENTINEREA PUTERII TOTALITAR COMUNISTE? Sau timp de 3 ani cei de la DIE l-au platit degeaba.?!?!?
Va rog nu ma cenzurati.
primea o bursa special de 1200 lei zisa republicana
fratele lui este acum la PC coleg cu voiculescu fostul sef a lui
si a turnat o colega Doina Tardea ca lucra la ont cu valuta
dupa die ce a urmat - cia, kgb, mi 6 ?
Ce a facut Daniel Daianu in cei 3 ani cu pricina? CE ?
Daca materialele concepute de el, indiferent ce nume au purtat, au folosit "conducerii de partid si de stat" inseamna ca, potrivit definitiei prezentate mai sus, A FACUT POLITIE POLITICA, pentru ca a contribuit la mentinerea puterii totalitar comuniste.
Daca nu au folosit...atunci....nu o sa imi spuna cineva ca materialele redactate de el cand era la DIE erau impotriva regimului.....
Oricum tatal meu a stat 17 ani in lagarele comuniste, totusi parca nu as vrea sa pateasca aceste vipere exact ce s-a intamplat, dar...derbedeii astia, stiind ce s-a intamplat, ar trebui macar sa stea putin deoparte. Oare cum va fi primit acest fiu, in totalitate de vipere, in PE???
Un Canadian Grabit
PS: -Poate scrie o carte si pe tema asta a milionelor pe care le-a facut...
-Acum n-as vrea sa zic ca a facut evaziune fiscala, dar de prin 2000 a fost introdus si in Romania impozitul pe venit global ceea ce inseamna ca orice castig ar fi trebuit sa fie serios impozitat...
Si ce s-ar mai bucura Bismark (Otto von) sa vada cum ii aplicati metodele ...
Se face atita caz de securisti, cu lucruri adevarate si DE CONDAMNAT, dar de comunisti ... ??
Comunistii s-au dat la fund. In perioada comunista la putere erau Comunistii. Partidul conducea!! Nu securitatea.
Partidul Comunist ... in frunte cu secretarul general care era un Comunist !
In alt post pe hotnews.ro, faceai corvus coraX o comparatie intre nazisti si securiti. Mai potrivit era sa o faci intre nazisti si Comunisti. Pentru ca nazistii erau Partidul National-Socialist si conduceau in Germania acelor ani, iar Gestapo era politia politica si era subordonata Partidului. Asa cum si Securitatea era subordonata PARTIDULUI.
Otto von Bismark, dupa infringerea Frantei, a trasat politica de germanizare a Alsaciei si partii din Lorena anexate astfel: nu le spuneti ca nu sunt francezi, nu le spuneti ca ar fi germani, SPUNETI ca sunt alsaci si loreni ... si CAT MAI DES !!!
Asa si comunistii romani: nu spun mai nimic de ei insisi, spun CAT MAI DES de securisti ... spun lucruri adevarate si de CONDAMNAT.
Majoritatea pune botul si bate toba pe subiectul securisti, desi mult mai multe s-ar putea spune de Comunisti - doar ei erau la conducere.
Sunt putini cei care stiu de manevra Bismark (Otto von) si o aplica pentru a face sa se vorbeasca cat mai mult de securisti (cand vine vorba de comunism) si mai putin de Comunisti.
Si sunt foarte multi cei care, ca si tine corvus coraX, fac jocul comunistilor, fara sa-i iubeasca (pe comunisti).
Asa se 'scot' Comunistii la romanii ... dand vina pe altii == a vorbi mai mult de altii decat Comunistii, in cazul de fata Ceausescu si Securitate ...
Iubitii pe comunisti - sunt dracul gol si s-au dat la fund.
Adrian Severin, Adrian Nastase (ginerele lui Angelo Niculescu, demnitar comunist), Teodor Stolojan , Vacaroiu (a lucrat in Consiliul de Stat al planificarii), Mircea Geoana cel cu celebra 'nu stim cati mai suntem ', Daniel Daianu . Astia sunt doar cativa si poat pe care ii stim dar care sunt poate cei mai neimportanti. Ideea e ca multi dintre ei sunt specialisti in economie. Asa se face ca Petromul a fost vandut pentru modesta suma de doar 600 milioane dolari cand pretul real ar fi trebuit sa fie de cateva miliarde. Daca e sa comparam cu oferta OMV pentru Mol-ul unguresc e clar ca banii incasati oficial de statul roman reprezinta probabil doar 5 sau 10 din valoarea reala a tranzactiei. Cate miliarde au intrat in conturi private in Elvetia nimeni nu stie. Autostrada Betchel este supraevaluata de 4 ori. Cate miliarde au fost comisioanele pentru acest contract? Nimeni nu poata sa spuna. E clar ca securistii care conduc Romania fura la nivelul miliardelor .
Singura solutie pentru romanii destepti este emigrarea. Romania se va transforma intr-o tara tipic sud americana si de asta nu merita sa ramaneti in Romania
cu un elev care dadea examen de admitere la ASE ,comert
exterior, dar nu avea parintii securisti sau pcr-isti ? Era admis
sau i se scadeau notele cat sa ajunga sub linia de admisi ,
daca avea ' dosarul ' prost ?
A auzit cineva despre astfel de cazuri ?
Dosarele ofiterilor de securitate sunt inaccesibile. In felul asta nu vom afla biografia multor politicieni care ocupa pozitii in parlament si in guvern si care au fost securisti. In schimb dosarele celor care au colaborat cu securitatea sunt accesibile. Dosariada este doar un instrument de santaj si de inlaturare a persoanelor incomode.
Daca Mona Musca a ridicat glasul impotriva liberalilor i-au scos dosarul. Daca Constantin Balaceanu Stolnici a criticat PNL-ul i-au scos dosarul. In schimb dosarul lui Daianu nu exista. Eu am fost racolat de securitate la 14 ani ca sa fiu informator. AM fost chemat in cabinetul profesorului de fizica, care era persoana de legatura si am fost intrebat de anumite lucruri care s-au petrecut in clasa , ceva revista porno. Am fost chemat apoi la secu , unde am fost bagat in niste beciuri intunecoasa si acolo m-au pus sa semnez un angajament si mi-au dat un nume de cod. Mi-au spus sa nu spun la nimeni.
La 14 ani nu realizezi in ce te bagi si oricum ti-e teama sa refuzi, mai ales cand esti bagat in niste beciuri. Nu am dat insa nici o informatie la secu. Dupa 2 ani m-am mutat cu parintii in alt oras si am sperat ca am scapat de ei. M-au contactat insa dupa vreo 2 ani , in anul 4 de liceu si mi-au spus ca trebuie sa reluam colaborarea. Am plecat la facultate si acolo m-au contat din nou. Le-am spus ca nu mai vreau sa colaborez in nici un fel. M-au amenintat dar nu au avut ce sa imi faca. Doar atat: proful de mate care era securistul facultatii , caruia trebuia sa ii raportez, m-a picat la un examen. In rest nici o consecinta. Cam asta a fost colaborarea mea cu securitatea, asta e dosarul meu. Cam asta e metoda folosita de securisti.
El nu are insa nici o responsabilitate pentru faptele sau apartenenta politica a membrilor familiei sale.
Avand asemenea "antecedente" dl. Daianu ar fi fost bine sfatuit, daca ar fi refuzat propunerea de a candida. Faptul ca nu a facut-o, spune mult despre profilul moral al domnului Daianu. Viitorul lui este...trecutul!
"Toata treaba este ca juramantul securistilor nostri suna mult diferit, ei jurau sa apere oranduirea socialista care a nenorocit un popor intreg si sa urasca din toate puterile pe dusmanii oranduirii! Faptul ca esti spilcuit, vobesti elegant, "esti spalat" nu te exonereaza de faptul ca ai slujit cu simbrie unui regim criminal!"
Clar "altule"?! Sau esti tot acelasi....
Asa cum nu dau doi bani pe unul ca Olteanu.
Si cum ei conduc PNL, nu o sa dau nici doi bani nici pe Daianu, care a fost si securist si comunist, dupa ce oficial s-a lasat de securitate.
Neoficial, numai Dumnezeu stie si il vede.
Oricum votul decit sa mearga la unul ca el mai bine lipsa.
lumea politica. Poate sint paranoic, da mi se pare ca chiar si dl
Tapalaga are un rol in promovarea lui catre PE - e vocea care il
ia la intrebari, dar nu prea tare. E imposibil ca dl Tapalaga sa nu
stie ce a facut Daianu la BERD. Io de la un jurnalist stiu, si mi-a
cazut fata. Daianu era inca ofiter in anii 90, asta era ideea. Daca
mai e si acum nu stiu, da e ciudat ca Milica ii ia apararea, nu?
Oricum, era de asteptat ca pupinbaseii sa se ia de candidatii PNL; daca de Renate Weber n-are ce zice (inca? ca poate gasesc si aici ceva de aruncat cu noroi), se iau si ei de cine apuca, si anume de aia care au recunoscut, ca si Paleologu...
Trist!
Ma rog. ...
Problema nu-i ca domnul Daianu a facut sau nu a facut politie politica. Eu ma intreb cam cum o sa faca fata acolo, am serioase indoieli ca se pricepe la afaceri europene. De fapt, ce l-ar face competent in asta? Am asistat la expunerile dumnealui pe asemenea teme si nu spuneau nimic. Eu cred ca ar trebui sa ne dovedeasca faptul ca se pricepe la asemena lucruri. Sincer, nu vad cum ar fi putut face politie politica de pe unde era. Dar sunt total impotriva trimterii unui astfel de mator in ale politicii europene si in ale economiei la o institutie europeana fundamentala cum e PE. Si asta nu pe motive poltice, repet (chiar nici nu as fi vrut sa stiu ce partid l-a propus). Ci doar de competenta. Trebuie sa o dovedeasca, altfel pe mine unul clar nu ma convinge si sunt sigur ca mai sunt si altii de parerea mea. Cred ca domnul Daianu ar face un gest intlept sa-si retraga aceasta candidatura. Asa, macar l-am respecta.
Sper din tot sufletul sa reuseasca sa obtina dosarul lui Daianu si sa gaseasca in dosarul acestuia si argumentele "judecarii" acestuia pt ca pana acuma vina lui Daianu este ca nu a clamat in fata natiunii ca parintii sai au fost securisti(buna si autocritica la obarsii intr-o vreme). In mod clar "are ceva de ascuns". Deci e suspect. Asa cum suspecte sunt si cele 3 articole ale sale critice care tratau economia socialista. Mda e suspectat de "pnl-ism". Ca altfel nu mai pierdea dl tapalaga vremea cu asemenea analize genealogice.
In rest nu e deloc suspect ca dl tapalaga atat de bine informat de munca lui Daianu uita de prestata acestuia la BNR sub bagheta lui Isarescu, uita de cine a fost contabilul sef al Bancii Nationale asa cum uita cum a fost scos din ministerul de finante si de catre cine si faptul ca pana acuma(pana la pnl) nu a a intrat in nici un partid de la revolutie incoace. Il vede doar ca pe "un fel" posibil "manipulator" al "invinsului prezidential" Constantinescu.
Unde sunt rugurile aprinse pt astfel de vrajitoare suspecte? Ca doar trebuie "sa-i judecam in mod corect tot trecutul" si ne lipsesc aia 14 ani din viata care sunt suspecti cu toate articolele lui si cu marturiile prietenilor lui. Doar a supt lapte "securist" ce atata galagie.
Jurnalism? Cu asa argumente? Curat murdar coane fanica.
Bineinteles elevat nu inseamna si om de caracter.
Daianu ca persoana imi place dar dupa parerea mea este un om slab. Imi amintesc cat de jalnic se caina la televizor (in 1998 su 99) dupa ce fusese debarcat de la ministerul de finante. Era o epoca foarte grea , Romania se afla in pragul colapsului financiar lasat de guvernarea Vacaroiu. Ca ministru de finante in acea vreme trebuia sa ia decizii cruciale si ii lipsea hotararea si curajul. A fost epoca unor buldogi de genul Basescu sa Remes care au reusit sa scoata caruta Romaniei din sant.
Cred ca d-nul Daianu ar trebui exploatat la maximum pentru tara noastra .
Cu parere de rau punerea lui Daianu e un motiv in plus sa nu votez PNL. Punerea lui Renate W. pe liste este un semn al drumului pnl spre stanga moderna, anti-Bush, antiamericana, pro chineza si rusa, pro lumea a III-a, pro-homo, pro-gipsi, anti-Christos. PNL nu mai e urmasul Bratienilor, oameni de stat cu respect pentru familie si traditie sustinatori ai valorilor crestine, prooccidentali, anti libertinaj, calauziti de interesul national.
Pacat,
CB
Pacat ca
Dar dumneavoastra vedeti numai paiul din ochiul altuia si faceti pe Robespierre. Va garantez ca recunostinta capitanului nu merge prea departe.Familia Saftoiu e un exemplu bun.In concluzie il prefer pe economistul Daianu, care a spus din 1990 ce e cu el - dosarul parintilor nu ma intereseaza, pentru ca numai comunistii te luau dupa parinti, bunici ,unchi si alte rubedenii - dar in ultimi 17 ani m-a convins. Da, il prefer pe Daianu,care macar stie carte, fata de gruparea securista din PD.
Apartenenta politica e o chestiune de suprafata, "miezul" e altceva, convingerile si ideile personale ale cuiva au prioritate fata de carnetul de partid, fie el de PCR sau PNL. Dupa cum aflam din memoriile unora care au avut de-a face si cu regimul politic comunist si cu puscariile lor, multi oameni care aveau toate motivele sa-i urasca pe comunisti i-au sustinut de bunavoie si nesiliti de nimeni - fiindca modul de viata al Epocii de Aur era continuarea logica e educatiei lor primita in "cei 7 ani de-acasa" iar sistemul social occidental le repugna. Marele finantist Daianu poate sa repete pana i se toceste limba cum a fost el comunist, cum a prevazut catastrofa, cum a devenit mai nou liberal... dar limbajul sau, modul de exprimare, ideile lui despre diverse probleme il dau de gol. Nu le-a ascuns, le-a expus in interviuri si talkshowuri de-a lungul timpului. Nu e nici pe departe genul de persoana care sa fie simpatica, prefer un regiment intreg de-alde Plesita in locul lui
~Nautilus
PS Nr. 17: personajul ipotetic de care vorbesti ar fi facut facultatea, ar fi iesit cu diploma si ar fi fost repartizat imediat la intreprinderea S.U.L.A. din comuna Trei Dovleci, ca economist stagiar :D
Daniel Daianu, in calitate de Ofiter de Securitate, a fost judecat si i s-a pus verdictul de Curat ca Lacrima. A fost ministru de Finante intr-o perioada f. grea pt. Romania. Este pus pe loc eligibil la alegerile pt. PE.
Daca in cazul Monei Musca a fost o galagie omniprezenta in presa, in cazul discretului Daniel Daianu, linistea este asurzitoare. Oare tot asa s-a pus verdictul si in cazul sefului sau de partid, actualul PM? Sa ne amintim ca si Constantin Balaceanu-Stolnici a fost un inalt colaborator al Securitatii, dar este inca membru al Academiei Romane etc. si ca nu a fost deconspirat decat dupa ce s-a luat de Tariceanu.
Emigrantule, si eu am avut un coleg racolat inca de pe bancile liceului si care a si ajuns ofiter de securitate. Era un mediocru!!! Am ajuns sa confundam valorile pentru ca in comunism au disparut modelele valabile si unul ca Daianu apare ca fiind genial!! Palavre!!! In facultate am vrut sa plec in vizita la un coleg in Tunisia. Seful UASC care ar fi trebuit sa imi dea OK-ul mi-a cerut spaga 500 de lei, bani buni prin 1976!! L-am bagat in p....a ma-sii. Am fost chemat la securitate sa du socoteala ca am injurat un activist. Am recunoscut si am intrebat de ce ei nu-l trag de bracinar ca cere spaga?! Si mie mi-au propus sa devin turnator si i-am refuzat. Nu m-au mai contactat niciodata. Asa ca, NU TOTI am fost in galeata cu laturi a comunismului. Dar multi, precum si Daianu, s-au folosit din plin de avantajele lui!!! Poate ca n-o fi facut politie politica, dar oricum este IMORAL ca a slujit acest regim. Si daca stai sa privesti alti colegi de PNL precum un jeg cu sange asa zis albastru precum Balaceanu-Stolnici care a fost turnator cu simbrie, si constinua sa ne abureasca cu muci "La judecata zilei", putem vedea statura morala a PNL. Pe Musca au dat-o cu flit imediat dar pe altii, dovediti, ii mangaie pe crestet. la fel si in PD si in alte partide....
Asta ca exemplu ca, in familiile de securisti, copii au fost educati in spiritul si legea acelor vremi! Ca Daianu s-o fi descibalit pe traseu, foarte posibil! Dar, repet! Din sistem nu ieseai ca asa, ti se punea tie pata! Juramantul era pe viata, iar daca afirmatiile altora de pe forum sunt adevarate ca Daianu a avut activitate ulterioara prodigioasa ca activist in nuh ce sector, atunci, este clar! Daianu nu a iesit niciodata din sistem, totul este o simulare, pentru ca serviciile trebuie sa isi implanteze oamenii cat mai sus cu putiinta. Priviti Rusia de acum!!!! Tot ce misca economico-politic este de sorginte KGB. Si acolo "baieti spalati" ca si Daianu. Dar fondul a ramas acelasi. Securitatea si contractul cu ea este un “tatuaj” indestructibil ca si in Rusia. Deci, Romania va avea probabil, un parlamentar declarat "fost" ofiter de securitate. Sa ii fie de bine Europei ca ii accepta si ca Romania nu e in stare sa trimita oameni cu adevarat capabili si curati....
Desi cele scrise @14 pot fi interpretate ca un atac la persoana, esenta era ca majoritatea nu iese din clisee.
Si fenomenul este acesta: se 'trage' pe securitate (pe buna dreptate, meritat, necesar sa se faca, cu lucruri adevarate si de condamnat ...) si nu se vorbeste/discuta PREA MULTE de comunisti.
Iar eu identific in aceasta, printele altele, un model-strategie folosit de altii ... Bismark (Otto von) fiind probabil primul.
Este o strategie de succes ... majoritatea cazand in capcana, fara sa stie.
Si timpul trece, iar la noi referirile la perioada comunista se fac in PRINCIPAL prin referiri la securitate. In opinia mea aceasta fiind gresit: ar trebui sa facem referire la comunism in primul rand prin referire la comunisti si apoi, bineinteles, securisti, etc.
In momentul de fata, raportul referirilor/discutiilor este mult prea mare in favoarea securistilor. In opinia mea ar trebui sa fie invers : sa se vorbeasac mai des despre comunisti decat despre securisti, fara a uita si celelalte componente ale comunismului.
Se uita. Imediat dupa Revolutie se stia ca la putere au ajuns, in principal, comunistii punct
Care comunisti, intre timp s-au data la fund, desi conduc si fac bani bine mersi ... ...
Iar acum, atacand un om pentru profesiunea parintilor sai si mai ales pentru pacatele lor, dovedesti ca esti si tampit !
Si atunci ca manager general la CRESCENT, om de incredere la fabrica de facut valuta a "secu", Felix ce grad avea? A fost simplu turnator, sau cu banii pe care ii manuia a distrus si schimbat dosare de cadre? Asa-i ca a stiut cand sa iasa din parlament? Probabil ca Daianu stie mai multe si F. a simtit defectiunea!
spune. De aia ziceam ca e o conspiratie. Si dl Tapalaga stie, sint
sigur. Dar nu spune, si se intreba daca Daianu spune adevarul
sau nu. Nu ar trebui sa se intrebe, pentru ca stie care e adevarul.
Numai ca adevarul trebuie protejat :). Dar it dai seama ca daca
stiu eu, un nimeni, care e adevarul, atunci stiu si aia care trebuie
sa stie, recte UE. Asa ca nu inteleg de ce dl Tapalaga nu spune
ce stie si e si el la rindul lui, ipocrit. Domnule Tapalaga, scrieti
domle sincer, ca Daianu o sa traiasca bine mersi si de-acum
incolo.
A fost bine si cu comunismul, e bine si cu capitalismul pe care s-a straduit anterior sa-l combata. Figura pe care si-a construit-o e de om integru. De aceea e posibil sa ofteze simtindu-se nedreptatit dar ce sa-i faci ? Asta e imaginea domniei sale vazuta din exterior, imagine la care singur a bricolat .
In concluzie liberalii vor sa trimita la Bruxeles pe un fost ( doar ?) ofiter de securitate care a pactizat pe baza de avantaje multiple cu comunismul: convins sau nu de comunism a tradat ( prevazator , cand s-a vazut in siguranta ) pe cel care ii dadea painea cu unt si s-a aliat fostilor inamici ascunzand elemente din trecut si poate si din viitor ! Dar , cum inamici sunt destui, e posibil sa apara si alte oferte cardinale! Persoana prezinta garantii morale.Trimiteti-o la Bruxeles! Ne reprezinta ! ( Vreau sa zic ca nu e unicul politician care a evoluat sub aceeasi ursita a oportunismului serios si convingator).