Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, aflat la New York a raspuns acuzatiilor europarlamentarului Roberta Anastase, explicand ca aceasta nu s-a informat si nu stie despre ce vorbeste.

Ministrul de externe Adrian Cioroianu precizeaza intr-un comunicat, in legatura cu criticile formulate de europarlamentarul PD Roberta Anastase, ca pe agenda sedintei CSAT din 25 septembrie nu s-a aflat strategia de politica externa a Romaniei, ci un document diferit, o sinteza, cu caracter secret.

''Multumesc doamnei Anastase pentru interesul constant manifestat fata de subiecte de politica externa si activitatea Ministerului roman al Afacerilor Externe si ii sugerez ca inainte de a face declaratii publice sa se informeze corespunzator asupra subiectului abordat. Aceasta daca doreste sa fie luata in serios. Daca nu, sa continue ca pana acum, se arata intr-un comunicat al MAE''.

Presedintele Traian Basescu a precizat marti ca membrii CSAT nu au discutat despre strategia de politica externa, singurele teme abordate in domeniu fiind legate de problema cetateniei si de Kosovo.

Basescu a spus ca strategia de politica externa este extrem de importanta si nu a dorit ca ea sa fie dezbatuta in prezenta unui secretar de stat din MAE, in conditiile in care ministrul de resort Adrian Cioroianu este plecat in vizita la New York.

Europarlamentarul PD Roberta Anastase l-a acuzat vineri pe ministrul de Externe Adrian Cioroianu de incompetenta si a afirmat ca aduce grave prejudicii pentru Romania si, implicit, pentru Uniunea Europeana prin atitudinea pe care o abordeaza in problema cetateniei pentru locuitorii din Republica Moldova.

"Ministrul Cioroianu foloseste Uniunea Europeana drept tap ispasitor pentru a acoperi propria incompetenta, dar si incapacitatea guvernului de a rezolva o problema atat de importanta cum este cea a cetateniei", sustine europarlamentarul PD.