Ministrul Justitiei,Tudor Chiuariu, a declarat sambata, la o conferinta internationala ca procurorii cu functii de conducere ar trebui numiti de CSM la propunerea ministrului Justitiei. Chiuariu a argumentat ca responsabilitatea acestor numiri nu poate reveni in totalitate sectiei de procurori a CSM, relateaza NewsIn.

Tudor Chiuariu a explicat ca "sistemul judiciar are si o componenta de serviciu public", iar reponsabilitatea pentru functionarea sistemului revine ministrului Justitiei.

"CSM e ales de magistrati si nu raspunde in fata cetatenilor, ori CSM e facut pentru magistrati. Eu vad CSM incapabil sa ia masuri impotriva magistratilor si in favoarea cetatenilor. E un consiliu defensiv, care trebuie sa apere independenta judecatorilor si procurorilor.

Conform principiului: cine are responsabilitatea participa si la decizie, propunerea pentru numirea sefilor din Ministerul public trebuie sa revina ministrului de justitie si sa fie decisa de CSM", a sustinut ministrul Justitiei.

Chiuariu a mai spus ca actualul sistem conform caruia Sectia de procurori a CSM propune procurorii sefi, iar presedintele ii numeste, nu este eficient deoarece "cetatenii nu identifica atributii in functionarea sistemului juridic nici la presedinte nici la Sectia de procurori a CSM... ".

Si in urma cu trei zile, ministrul justitiei, Tudor Chiuariu a declarata ca procurorii sefi ar trebui numiti de CSM, la propunerea ministrului Justitiei, initiativa care elimina rolul presedintelui din acest proces. Potrivit legii din 2005, magistratii sunt numiti si revocati de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei si cu avizul CSM.

Comisia Europeana avertiza in ultimul raport privind Romania ca nu priveste cu ochi buni schimbarea procedurilor de numire a procurorului general, a sefului DNA sau DIICOT.