Isarescu & compania nu si-au actualizat declaratiile de avere, pe site-ul BNR figurand declaratiile expirate de un an sau chiar mai mult - in cazul prim-viceguvernatorului Florin Georgescu si a d-lui Virgil Stoe?nescu, membru CA, ale caror decla?ratii dateaza din luna mai 2005.

Legislatia in baza careia se completeaza declaratiile de avere nu prevede sanctiuni pentru neactualizarea acestora. Va fi rolul ANI sa stabileasca amenzi sau alte forme de responsabilizare a demnitarilor, magistratilor, functionarilor publici si persoanelor cu functii de conducere din institutiile de stat.

Asadar, culpa oficialilor Bancii ramane, deocamdata, una simbolica.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR ne-a dat motivatia neactualizarii declaratiilor de avere: „Directia juridica lucreaza acum la stabi?lirea conditiilor specifice in care se vor intocmi declaratiile de avere in baza noii legislatii”.

Intrebat de ce nu se aplica Ghidul de completare a declaratiilor de avere intocmit de Ministerul Justitiei si disponibil pe site-ul respectivei institutii, Vasilescu a replicat: „Ati vazut ce harababura e acolo. Noi ne dorim ceva clar, ca sa nu interpreteze fiecare legea, dupa ureche”.

Declaratia de avere a guvernatorului Mugur Isarescu dateaza din 25 ianuarie 2006.

Acolo figureaza o casa de locuit de 200 mp si un teren intravilan de 1,46 hectare la Gruiu (Ilfov), o casa de 192 mp in Bucuresti, o casa de locuit (200 mp) si una de vacanta (85 mp) la Dragasani (Valcea), 3 autoturisme (Eagle - 1993,

Land Rover - 2002 si BMW - 2005), o barca cu motor (Delta - 2004), bijuterii-numismatica-tablouri-icoane-vesela de argint in valoare de

68.500 euro, circa 72.000 euro in conturi, actiuni la o societate comerciala in valoare de 231.000 ron. Lispseste din aceasta declaratie creditul de 45.000 de euro, pe care dl. Isarescu l-a contractat in 2005, la BCR Leasing, pentru a-i achizitiona o limuzina fiului sau.

Creditul a fost contractat in moneda europeana, dupa ce guvernatorul i-a sfatuit pe romani sa se orienteze catre creditele in lei.

Daca s-ar fi conformat legii si ar fi completat declaratia de avere aferenta anului 2006, dl. Isarescu ar fi trebuit sa adauge in panoplia de proprietati penthouse-ul de peste 1 milion de euro achizitionat in complexul Baneasa Rezidential, in august 2006.

Tot atunci, guvernatorul iesea la rampa criticand preturile pe care le caracteriza drept speculative, practicate pe piata imobiliara din regiunea de nord a Capitalei.

Dupa mai bine de un an de tacere asupra delicatului subiect, Mugur Isarescu si-a facut un fel de mea culpa duminica, intr-un speech tinut la Teatrul National.

Integral in Gandul