Salariatii de la Spitalul Judetean de Urgente Vaslui au primit fise de inscriere la fondul de pensii gata completate. Mai mult, formularele aveau anexate copii dupa actele de identitate ale viitorilor clienti. Legea interzice angajatorului sa-si oblige salariatii sa se inscrie la un anumit fond de pensii, transmite Radio Europa FM, receptionat de Rador.

Salariatii au refuzat sa semneze listele, iar conducerea spitalului vasluian sustine ca in spatele acestei afaceri se afla asistentele sefe. Acestea, insa, nu au acces la dosarele angajatilor si, astfel, nu aveau cum sa obtina copii ale actelor lor de identitate.

Spitalul Judetean Vaslui are in jur de 850 de angajati. Peste 60% dintre ei au varsta mai mica de 45 de ani. Comisionul societatii pentru agentul de asigurari este de 700.000 de lei pentru fiecare persoana asigurata, acesta crescand in functie de numarul de asigurari realizate.

Un simplu calcul arata ca pentru aproximativ 400 de angajati ai spitalului, comisionul pentru cine incheie politele de asigurare este de aproape 300 de milioane de lei vechi.

Catalin Dogaru, purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean de Urgente Vaslui, a declarat ca este foarte greu pentru conducerea unitatii sanitare sa afle de unde a pornit totul, pentru ca nimeni nu recunoaste ca s-ar ocupa si cu incheierea de pensii private, cu toate ca - spune el - multi angajati au o astfel de indeletnicire.

Companiile private au inceput oficial, pe 17 septembrie, lupta pentru atragerea a peste trei milioane de salariati la fondurile de pensii private obligatorii, intr-o campanie care va dura patru luni de zile. Miza: 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va intra lunar, cel putin in primul an de activitate, in conturile unor companii private.

Toti angajatii cu varste intre 18-35 ani (cu carte de munca) sunt obligati sa opteze pentru unul din fondurile de pensii administrate privat, active in Romania. O armata de circa 250.000 de agenti de marketing vor incerca sa-i atraga pe oameni la unul dintre fondurile de pensii active, fonduri care potrivit legislatiei actuale nu pot intra in faliment.