Avertisment scurt si la obiect

Toata povestea a inceput la 24 septembrie, cand Apple a lansat in presa si pe blogurile de IT un mesaj scurt si la obiect, avertizand utilizatorii de iPhone sa nu incerce sa deblocheze telefonul.

Negru pe alb, anuntul Apple arata ca, dupa update-ul ce urma sa fie lansat in cateva zile, orice telefon deblocat risca sa devina complet inoperabil, iar utilizatorii care au apelat la modificari neautorizate de software pierd licenta si garantia asupra telefoanelor respective.

iPhone Software Update 1.1.1 a fost lansat joia trecuta si contine o serie de imbunatatiri precum un nivel sporit de securitate, volum sonor mai performant si acces la iTunes Wi-Fi Store.

Dar acelasi update a inclus si doua modificari indreptate, asa cum avertizase cu doar cateva zile inainte, impotriva telefoanelor iPhone deblocate astfel incat sa poata opera programe externe.

Mai precis, a scos din functiune telefoanele “sparte” pentru a putea fi folosite cu servicii de telefonie neagreate de Apple si, mai mult, a sters aplicatii intregi - muzica, ringtone-uri, jocuri - instalate pe telefoanele respective.

"iBrick"

Printre bloggerii de IT din intreaga lume, povestea a consacrat o noua expresie, legata de telefoanele scoase astfel definitiv din functiune - “iBrick” (iCaramida).

Situatia a provocat un val de proteste printre utilizatorii care s-au trezit ca, in loc de telefon, au o simpla bucata de plastic si care au fost informati, cand s-au dus sa pretinda inlocuirea produsului, ca daca au folosit aplicatii neautorizate garantia nu mai este valabila si, ca atare, trebuie sa cumpere un nou iPhone.

Apple a continuat si saptamana aceasta sa se tina tare pe pozitie in fata protestelor raspandite prin bloguri si diverse comunitati online, afirmand ca utilizatorii fusesera avertizati in legatura cu aceste schimbari.

Dar durerile de cap sunt abia la inceput. Potrivit bloggerului Alexander Wolfe de la InformationWeek.com, pe forumuri au inceput deja sa apara discutii despre posibilitatea ca utilizatorii afectati sa intenteze in masa un proces contra Apple.

Totul ar fi pornit de la un comentariu postat chiar pe forumul dedicat iPhone de pe site-ul Apple, in care un utilizator cauta alte persoane care s-ar implica intr-un astfel de demers.

Un alt expert, Ryan Faas de la ComputerWorld.com, avertizeaza ca exista metode de a evita efectele update-ului iPhone. Una dintre acestea este, pur si simplu, refuzul de a descarca software-ul respectiv. Iar pentru cei care l-au descarcat, hackerii au inceput deja sa descrie diverse modalitati privind modalitatea de revenire la varianta initiala de software, dupa descarcarea update-ului.

Preturile mai mici duc la proces

Update-ul 1.1.1 este cea de-a doua masura Apple legata de iPhone din ultima vreme, care pentru utilizatori echivaleaza cu o gafa comerciala de neiertat. Prima a fost recenta decizie de a oferi discount-uri de pana la 200 de dolari la achizitia unui telefon, la doar doua luni dupa lansarea acestui produs pe piata americana.

Decizia a determinat, zilele trecute, o utilizatoare din New York sa dea in judecata Apple, pretinzand despagubiri de 1 milion de dolari. Compania este acuzata ca aplica preturi discriminatorii si ca a inselat consumatorii care au dat buzna in iulie sa cumpere un iPhone imediat dupa lansare.

Concurenta trece la contraatac

De aceste probleme de imagine profita deja companiile concurente Apple. Nokia a lansat, la inceputul acestei saptamani, o campanie de publicitate cu un mesaj transmis viral pe blogurile de specialitate, in care insista tocmai pe neajunsurile produse de deblocarea aparatelor iPhone.

Comania insista in campania sa pe faptul ca telefoanele sale din seria N accepta aplicatii externe si sunt “deschise la orice”.

La randul sau, Samsung a anuntat saptamana aceasta lansarea unui telefon ce vizeaza direct felia de piata a iPhone, Samsung Serenata, produs in colaborare cu liderii pietei de produse audio de lux, Bang&Olufsen. Potrivit companiei, telefonul va fi lansat pe piata europeana la sfarsitul acestei luni, la un pret ce va fi anuntat in curand.