Magistratii Tribunalului Bucuresti au respins duminica propunerea DNA privind arestarea fostului ministru al Agriculturii, Ioan Muresan pentru o perioada de 29 de zile. Acesta are insa interdictia de a parasi localitatea de domiciliu. Curtea de Apel Bucuresti a amanat pentru marti judecarea recursului procurorilor anticoruptie.

De numele lui Avram ar fi legat in dosarul DNA ministrul agriculturii, Decebal Traian Remes. Acesta este acuzat de trafic de influenta si luare de mita. Traficul de influenta, pentru care este cercetat Ioan Avram Muresan, s-ar fi consumat, iar plicul cu 15.000 de euro a ajuns la Remes, sustin sursele citate.

Ministrul agriculturii ar fi primit cei 15 mii de euro de la Ioan Avram Muresan, fost ministru al agriculturii, pentru a aranja o licitatie publica in favoarea omului de afaceri Gheorghe Ciorba.

Licitatia ar fi fost castigata de Ciorba si, potrivit intelegerii, ministrul agriculturii ar fi urmat sa primeasca si un autoturism de lux, in valoare de aproape 100 de mii de euro, dar si...100 de litri de palinca.

In presa au aparut inca de vineri informatii referitoarea la anchetarea lui Decebal Traian Remes, insa ministrul a declarat ca nu stie sa fie cercetat in vreun dosar penal si ca n-a fost informat oficial.

Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, afirmase, pe 24 septembrie, intr-o emisiune televizata, ca Directia Nationala Anticoruptie asculta telefoanele ministrilor, dar si pe cele ale sotiilor si prietenelor acestora.

El a nominalizat-o pe sotia ministrului Remes, care ar avea telefoanele ascultate. Decebal Traian Remes este al treilea ministru urmarit penal din Guvernul Tariceanu II, dupa ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu si cel al muncii, Paul Pacuraru.

Sambata seara, fostul ministru al agriculturii in perioada 1997-2000, Ioan Avram Muresan, a fost retinut de procurorii DNA. El este acuzat de "complicitate la savarsirea a doua infractiuni de cumparare de influenta", potrivit unui comunicat transmis redactiei HotNews.ro.

Acelasi comunicat precizeaza ca un demnitar din actualul guvern este persoana care ar fi fost"influentata" de catre Muresan pentru a favoriza afacerile unui anume Gheorghe Ciorba.

Magistratii Tribunalului Bucuresti au respins duminica propunerea DNA privind arestarea fostului ministru al Agriculturii, Ioan Muresan pentru o perioada de 29 de zile. Acesta are insa interdictia de a parasi localitatea de domiciliu. Curtea de Apel Bucuresti a amanat insa pentru marti judecarea recursului declarat fata de aceasta decizie de procurii anticoruptie.

Reactia lui Decebal Traian Remes

Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, a declarat ca nu are un raspuns legat de informatiile potrivit carora ar fi fost destinatarul unor bani si bunuri (100 de l de palinca) ce fac obiectul unui dosar penal in care a fost retinut Ioan Avram Muresan.

El a mai adaugat ca Ioan Avram Muresan a constituit o tinta politica la un moment dat. "Probabil acum, datorita unor iesiri ale mele pot constitui si eu... si sa se incerce o compromitere a mea legandu-ne unul de altul".

Textul comunicatului

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza cercetari penale fata de MURESAN IOAN, pentru complicitate la savarsirea a doua infractiuni de cumparare de influenta prevazute de art. 61 din Legea 78/2000 si fata de CIORBA GHEORGHE, om de afaceri, pentru savarsirea a doua infractiuni de cumparare de influenta.

Din probele administrate pana in prezent de procurori a rezultat ca, in cursul lunii septembrie 2007, invinuitul Muresan Ioan a inlesnit transmiterea promisiunii si darea unor produse in valoare de 1.500 RON si a sumei de 15.000 euro de la invinuitul Ciorba Gheorghe, om de afaceri, unui demnitar al statului roman, pentru ca acesta din urma sa favorizeze firmele omului de afaceri la licitatii

publice organizate de institutii publice aflate in subordinea demnitarului. In acelasi scop, invinuitul Ciorba Gheorghe, prin intermediul lui Muresan Ioan a promis ca va oferi si un autoturism de lux.

In cursul serii de 6 octombrie 2007, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus retinerea lui Muresan Ioan pentru 24 de ore pentru savarsirea infractiunilor mentionate mai sus, urmand ca acesta sa fie prezentat in cursul zilei de 7 octombrie Tribunalului Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.