Ministerul Justitiei a anuntat astazi, printr-un comunicat remis redactiei Hotnews.ro, ca a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in legatura cu achizitia serviciilor de audit efectuat de Freedom House, afirmand ca exista "indicii privind savarsirea unor fapte de natura penala".

Reprezentantul Freedom House Romania a afirmat insa ca s-a respectat procedura de cerere de oferta, iar "comunicatul ministrului Chiuariu este o simpla incercare de a intimida societatea civila in general". Freedom House declara ca ministrul Chiuariu "devine un adevarat pericol pentru Romania, riscand activarea clauzei de salvgardare pe domeniul justitiei".

Potrivit comunicatului ministerului, Corpul de Control al ministrului "a constatat indicii ca reprezentanti ai Ministerului Justitiei, impreuna cu reprezentanti ai Freedom House Romania, au incercat, prin emitere de inscrisuri, sa creeze o aparenta de legalitate in procedura de achizitie a serviciilor de audit care a stat la baza emiterii HG nr.

231/2005 privind aprobarea Strategiei Nationale Anticoruptie pe perioada 2005-2007 si a planului de actiune pentru implementarea Strategiei Nationale Anticoruptie pe perioada 2005-2007".

Ministerul sustine ca "fapta acestora poate intruni elemente constitutive ale infractiunii prevazute si pedepsite de art. 289 Cod penal", respectiv falsul intelectual.

Ministerul Justitiei afirma, de asemenea, ca reprezentantii sau au prezentat "date inexacte" in cadrul interpelarilor formulate de Camera Deputatilor, in perioada 2005-2006, cu privire la procedura de selectare a Freedom House si la componenta echipei care a realizat auditul.

Prezentarea de date inexacte Parlamentului cu privire la activitatea ministerului pentru a ascunde savarsirea posibilelor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului poate constitui infractiune, se afirma in comunicatul Ministerului Justitiei.

In replica, reprezentantul Freedom House Romania, Cristina Guseth, a declarat pentru Hotnews ca lucrurile au fost clarificate public in urma cu doua saptamani.

„Noi am pus atunci la dispozitia presei documentele care atesta ca am respectat procedura de cerere de oferta, ca ministrul Chiuariu confunda o oferta cu un caiet de sarcini si, desigur, vom pune la dispozitia Parchetului toate documentele necesare”, afirma Cristina Guseth.

Reprezentantul Freedom House Romania a precizat ca auditul a fost realizat de catre Freedom House Washington, organizatia care a contractat realizarea auditului referitor la lupta anticoruptie pe perioada 2002-2004.