Presedintele Traian Basescu a declarat, la Palatul Cotroceni, ca are semnale ca Executivul pregateste o ordonanta prin care va desfiinta DNA. "Ii cer premierului sa nu continue pe calea blocarii justitiei", a afirmat Basescu. El a mai spus ca a semnat decretul de eliberare din functie a ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remes.

Seful statului a precizat ca solicita guvernului nominalizarea de urgenta a unei persoane competente pentru a prelua acest post.

Asculta inregistrarea declaratiilor lui Basescu

Fragmente din declaratia lui Traian Basescu

  • Actualul guvern face eforturi pentru a-si proteja ministri asupra carora planeaza banuieli de coruptie
  • Au fost multi politicieni care au facut la televiziune declaratii ca presedintele poate decide inceperea urmaririi penale si in lipsa unei comisii. Vreau sa-i atetionez ca presedintele are obligatia sa respecte in mod egal Constitutia si legile, iar legea de funcionare a comisiei stabilea proceduri.

    In lipsa procedurilor exista riscul ca, aproband inceperea urmaririi penale, dosarele sa fie returnate de instante ca urmare a nerespectarii procedurilor legale. Astfel ca articolul 109 litera b este inoperant pana la stabilirea procedurilor.
  • Acest lucru impedica si trimiterea in urmarire penala a lui Decebal Traian Remes.
  • Ii cer primului ministru sa nu continue pe calea blocarii actului de justitie.
  • Si pentru Bruxelles e important ca primul ministru sa nu para un personaj care blocheaza actul de justitie
  • Masura de desfiintare eventuala a DNA ar putea sa duca la aplicarea clauzei de slavgardare pentru Romania si in cee ce priv justitia. Deciziile justitiei Romane nu ar mai fi valabile pe terittoriul UE ceea ce ar genera enorme prejudicii cetatenilor romani si straini si companiilor care opereaza pe teritoriul Romaniei.
  • Exista tentatia la nivelul guv pentru desfiintarea DNA. Am informatii ca se pregateste o ordonanta de desfiintare a DNA.
  • Daca informatiile mele nu sunt corecte regret declaratia pe care am facut-o. Daca sunt corecte, il rog sa se opreasca.
  • Il rog pe cel care a dus filmul la TVR sa spuna din ce sursa are inregistrarea.
  • Materialul DNA nu a fost transmis la comisie, pentru ca nu exista comisia. Materialul sigilat este in fiset la mine in birou, iar eu nu am dat niciun colt de hartie din el. Va sigur insa ca sunt in el lucruri mai importante decat inregistrarea video.

    UPDATE: Purtatorul de cuvant al guvernului, Camelia Spataru, a declarat, o jumatate de ora mai tarziu, ca Guvernul nu intentioneaza sa desfiinteze DNA, astfel ca accepta scuzele presedintelui.

    "Cu cateva ore inainte de declaratiile presedintelui, guvernul a dezmintit zvonurile aparute in presa", a precizat Spataru.

    Citeste si:
  • Guvernul pregateste desfiintarea DNA