Prima intalnire dintre reprezentantii comunitatii romanesti si Jean Leonard Touadi, responsabilul pentru siguranta publica in cadrul primariei din capitala Italiei, s-a desfasurat joi la Roma, la sediul asesoratului pentru siguranta publica

Din partea romanilor au participat: av.

Giancarlo Germani, presedinte al Partidului Romanilor in Italia ( PIR), avocata Geta Lupu - secretar national PIR, Riccardo Quacquarelli- secretar national al Partidului Insieme per l’Italia (IPI- Impreuna pentru Italia), Vicentiu Acostandei- vicepresedinte PIR, Eugen Terteleac- presedintele Asociatiei Romanilor din Italia si Mihaela Giurgea- presedinta Asociatiei Romania Italia pentru cooperare si dezvoltare.

Intalnirea a durat aproximativ 45 de minute si a abordat problemele comunitatii romanesti de la Roma, dar si propuneri concrete pentru rezolvarea lor.

L-am intrebat pe Giancarlo Germani imediat dupa intalnire ce rezultate concrete s-au obtinut: “ Am facut propuneri inovative, care l-au surprins si pe asesorul Touadi. De exemplu, instituirea unui numar telefonic verde sau solutii pentru rezolvarea problemei minorilor, asupra carora speram sa ajungem la un acord”.

La inceputul intalnirii, ne informeaza Geta Lupu, ”Touadi a tinut sa transmita reprezentantilor romanilor ca primarul Walter Veltroni si-a exprimat indignarea fata de modul cum presa romaneasca ar fi exagerat cu privire declaratiile sale. Veltroni a tinut sa precizeze in special ca el nu a generalizat niciodata delincventa romanilor asupra cetatenilor cinstiti”.

“I-am spus asesorului Touadi ca trebuie acordata mare atentie in folosirea cuvintelor, pentru ca o interpretare gresita poate genera curente de opinie departe de intentia celui care face declaratii. Drept urmare i-am aratat asesorului textul scrisorii de amenintare primita de asociatiile romanesti din Italia”, a declarat Geta Lupu.

Romanii au prezentat apoi lui Touadi cateva propuneri concrete menite sa imbunatateasca integrarea comunitatii. Ei au cerut ca primarul sa acorde o delegatie speciala unui roman, care sa se ocupe in mod permanent de raportul cu comunitatea.”El ar constitui un filtru si un mod de comunicare permanenta a problemelor noastre”, a explicat Lupu.

O alta propunere a fost aceea de a incepe o colaborare institutionala romano-italiana cu privire la minorii romani neinsotiti, de tipul ITARO, sigla sub care se desfasoara colaborarea intre politistii romani si cei italieni.

Asa cum au fost trimisi politisti romani spre a colabora cu omologii lor italieni, s-a propus trimiterea in Peninsula, din partea guvernului Romaniei, a unor functionari din cadrul Departamentului pentru Protectia Minorilor.

Operatorii romani s-ar ocupa cu individuarea cazurilor extreme care privesc minorii in Italia. In cazul in care vor fi individulizati parinti care isi abandoneaza copiii sau ii incita la delincventa, operatorii vor putea decide repatrierea minorilor si eventual decaderea din drepturi a parintilor.

Reprezentantii PIR, IPI si asociatiilor au propus in continuare crearea unui numar verde (apel telefonic gratuit) in cadrul primariei, destinat cetatenilor romani.

S-a ridicat apoi problema prezentarii unei imagini corecte a comunitatii si gestionarea impreuna a unor fonduri comune destinate acestui scop. Propunerea asupra crearii unei comisii permanente de dialog intre reprezentantii comunitatii si cei ai primarului a fost expusa si urmeaza a fi transmisa spre decizie lui Walter Veltroni.

Jean Touadi a insistat asupra unor aspecte considerate esentiale de catre primaria Romei, asupra crearii conditiilor necesare repatrierii delincventilor romani, in special a recidivistilor sau a infractorilor periculosi. “El a exprimat dorinta de a pune toata creativitatea de care dispunem pentru a identifica solutiile juste”, a remarcat Geta Lupu.

Dupa intalnire, Giancarlo Germani ne-a declarat relativ satisfacut: “Pot spune ca a decurs bine. Am demonstrat ca, daca bati la o poarta insistent, pana la urma ti se deschide. Dimpotriva, daca te uiti la usa si te gandesti ca n-ai cheia, nu vei intra niciodata. In plus, am aratat ca nu conteaza numarul, ci calitatea.

Miercurea trecuta eram o suta in piata pentru a demonstra, dar am facut si treaba romanilor care au preferat sa stea in casa sau sa iasa la o bere. Consider ca romanii au inceput sa se faca respectati.”

Pasul urmator va fi consolidarea dialogului inceput cu autoritatile din primarie. La sfarsitul saptamanii va avea loc o alta intalnire pentru a detalia unele propuneri. Intalnirea s-ar putea desfasura chiar in cadrul Accademiei di Romania.

“Urmatoarea manifestatie o vom face intr-o zi sambata sau duminica si speram sa participe cat mai multi romani”, a tinut sa precizeze la sfarsit presedintele PIR.

Miruna Cajvaneanu

Ziarist independent - Roma