Comisia Europeana a anuntat, miercuri, intr-un comunicat dat publicitatii, initierea procedurii de infringement - incalcare a prevederilor Tratatului UE - impotriva Romaniei pentru nerespectarea legislatiei comunitare din domeniul biodiversitatii.

Potrivit Executivului de la Bruxelles, Romania nu a reusit sa stabileasca zone protejate speciale pentru pasarile salbatice migratoare sau in pericol, incalcand directiva europeana in acest sens.

Autoritatile de la Bucuresti spun ca legea a fost intarziata de scandalul Remes

Ministrul Mediului, Attila Korodi, considera ca nu se va ajunge la sanctionarea propriu-zisa a Romaniei, pentru ca actul normativ cerut de Comisia Europeana urmeaza sa fie adoptat de Guvern in urmatoarele saptamani.

Pe de alta parte, Ciprian Pahontu, director general in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a declarat agentiei Rompres ca analiza facuta de Minister privind ariile protejate speciale pentru pasarile salbatice migratoare a fost finalizata inca de saptamana trecuta, insa nu a fost avizata din cauza scandalului jurul fostului ministru al agriculturii, Decebal Traian Remes.

Potrivit tratatului de aderare, Romania era obligata sa ia masurile necesare - care sa respecte directivele si deciziile din tratat - incepand cu data aderarii, fara sa i se fi acordat vreo perioada de tranzitie in acest domeniu.

Romania trebuie sa raspunda in doua luni la avertismentul Comisiei Europene privind biodiversitatea

Comisia Europeana poate recurge la procedura de infringement in conformitate de prevederile Tratatului UE. Intr-o prima faza, autoritatile de la Bruxelles vor trimite o scrisoare de atentionare, in care se solicita ca, in termen de doua luni, tara respectiva sa trimita Comisiei observatiile sale.

In functie de raspunsul primit, Comisia Europeana apeleaza la asa numita "parere argumentata", acesta fiind de fapt un nou avertisment. In cazul in care nici de aceasta data problema nu este rezolvata, Comisia aduce cazul in fata Curtii Europene de Justitie.