Guvernul de la Berna a aprobat joi vanzarea unor blindate elvetiene catre Romania, o tranzactie criticata de opinia publica nemultumita ca masinile vor fi folosite de militarii romani in operatiunile din Irak si Afganistan, informeaza publicatia electronica swissinfo.

Conform informatiilor, tranzactia se refera la 31 de masini blindate fabricate in Elvetia si care vor fi livrate Romaniei in vederea utilizarii lor pe teatrele de operatiuni din Irak si Afganistan. Contractul a fost criticat de opinia publica elvetiana, deoarece legile din Elvetia interzic vanzarea de material militar catre tari implicate in conflicte armate.

Guvernul elvetian a afirmat insa ca “situatiile de criza din Irak si Afganistan nu reprezinta conflicte intre state ci operatiuni de restabilire si mentinere a ordinii sociale si statale”.

Un comunicat prezentat de Ministerul de Externe de la Berna afirma ca deplasarea militarilor romani in cele doua regiuni nu a avut loc in contextul unui razboi, ci este urmarea rezolutiilor adoptate de Consiliul de Securitate al ONU.