Sume considerabile pot fi regasite la capitolul "Asistenta sociala". Este vorba, in total, de 172 milioane de lei (peste 50 milioane de euro)! Din proiectul de buget se poate afla ca angajatii SRI beneficiaza de ajutoare sociale (in numerar si in natura),

de asistenta sociala in caz de boala si invaliditate, de asistenta sociala pentru familie si copii, precum si de ajutoare la trecerea in rezerva, retragere sau pensionare.

Principalele obiective ale SRI sunt prevenirea si contracararea actiunilor care constituie amenintari la adresa sigurantei nationale, apararea secretului de stat, prevenirea scurgerii de date si informatii ce nu pot fi, potrivit legii, divulgate, precum si derularea de activitati informative si tehnice de prevenire si combatere a terorismului.

In cazul Serviciului de Informatii Externe, cresterea este de doar doua procente, SIE urmand a avea in 2008 circa 210 milioane de lei. Cu alte cuvinte, putin mai mult decat primeste SRI doar pentru asistenta sociala!

La randul sau, SPP, serviciul insarcinat cu protectia demnitarilor romani si straini pe timpul prezentei acestora in tara noastra, cresterea procentuala este mai consistenta, de circa 30%.

In ceea ce priveste cheltuielile de personal, se remarca marirea de mai mult de doua ori a fondului de premii, care va ajunge la 6,1 milioane de lei in 2008 fata de 2,3 milioane, cat a fost in 2007.

Cresteri spectaculoase se gasesc si la capitolul "constructii" (de la 4,8 milioane la 35 milioane de lei), in conditiile in care Serviciul isi pregateste un nou sediu pentru a elibera spatiile pe care le ocupa in prezent in Palatul Parlamentului.

Venituri suplimentare vor fi acordate in 2008 si Ministerului Afacerilor Externe. Este vorba de circa 60 milioane de lei, bugetul MAE ajungand la 510 milioane de lei. Printre proiectele ministerului se nu-mara si construirea unui bloc de locuinte de serviciu pentru tinerii diplomati.

Si Ministerul Apararii va primi fonduri suplimentare, Guvernul propunand in proiectul de buget aproape 8,4 miliarde de lei, cu un miliard mai mult decat a avut MApN in 2007.

Pe langa modernizarea si reabilitarea infrastructurii, sefii de la Aparare si-au propus si implementarea unui nou sistem de politici salariale si de pensii "in scopul cresterii nivelului de trai al personalului MApN".

Integral in Romania libera