Romanii au ajuns din nou subiect de dezbatere in Spania. Jurnalistii madrileni vor sa puna la punct un „Ghid de tratare a informatiilor despre imigranti”, in conditiile in care presa spaniola imparte cetatenii romani in doua categorii: infractori sau buni muncitori. „Tratamentul informational care li s-a aplicat romanilor este acela de cetateni comunitari de gradul 2.

Cu toate ca un roman este in Spania la fel ca un englez sau un francez.” a declarat unul dintre jurnalistii agentiei Europa Press.

Un alt jurnalist de la cotidianul spaniol La Vanguardia sustine ca este foarte posibil ca imaginea cetatenilor romani in Spania sa fie influentata si de faptul ca "nu exista un roman care sa fie cunoscut la nivel mondial pentru ceva pozitiv”.

Antena 3 aminteste ca ultimele subiecte relatate de presa spaniola au fost despre romanul care si-a dat foc, ramas fara bani pentru intoarcerea in tara sau despre grupul de muncitori rapiti si traficati la negru pe piata muncii. Romanii sunt a doua comunitate de straini din Spania, cu 525.000 de membri.