Ministrul italian de interne, Giuliano Amato a declarat ca Italia va reglementa cat de curand statutul minoritatii rrome din peninsula. Declaratia a fost facuta in timpul unei intalniri cu omologul sau roman, Cristian David, aflat in vizita oficiala in Italia.

Intalnirea dintre cei doi a fost programata sa dureze circa 30 minute, insa s-a prelungit la peste o ora si jumatate, datorita numeroaselor chestiuni de pe ordinea de zi. A urmat o conferinta de presa in care cei doi ministri au ilustrat subiectele discutate si obiectivele comune.

Scopul declarat al intalnirii a fost, dupa cum a declarat Amato, "favorizarea unei cat mai bune integrari a cetatenilor romani in Italia si combaterea criminalitatii, prin intarirea securitatii ". Ministrul italian a tinut sa precizeze ca exista o diferenta importanta intre romanii cinstiti care traiesc in Italia si delincventii romani.

Cei doi ministri au discutat concret despre cooperarea intre fortele de politie ale celor doua state. Saptamana viitoare a fost anuntata sosirea la Roma a unei forte de politie din Romania.

Amato: preocupat de "statutul minoritatii constituita de rromi"

"Gradul de delincventa a cetatenilor romani din Itala este mic in comparatie cu numarul total al romanilor din Italia, dar suficient pentru a stabili un numar de infractiuni imputabile cetatenilor romani ", a tinut sa precizeze ministrul italian.

Cei doi ministrii au discutat despre o cooperare bilaterala care sa vizeze posibila expulzare a cetatenilor romani considerati periculosi, in virtutea directivelor europene in materie.

In contextul expulzarii, a fost adusa in discutie problema rromilor. "Ne asteptam la o reglementare a problemei din partea Comunitatii Europene si instituirea unor programe care vor viza ramanerea in patrie a rromilor care tind sa emigreze", a precizat Amato. "Italia, a adaugat el, va reglementa cat de curand statutul minoritatii constituita de rromi".

Ministrul italian a anuntat organizarea in Italia, in luna ianuarie 2008, a unei conferinte cu privire la rromi, la care a fost invitata sa participe si Romania.

David: "Vom identifica si izola comunitatile cu un grad inalt de criminalitate"

La randul sau, ministrul Cristian David a apeciat ca " foarte pozitiv" raportul dintre cele doua tari, "atat la nivel institutional, cat si la nivelul celor doua popoare ". El a mentionat faptul ca romanii constituie o comunitate numeroasa in Italia, si in marea lor majoritate ei sunt bine inserati in contextul social.

Numarul romanilor din Italia, in continua crestere dupa 2004, a determinat in consecinta si o marire a numarului de crime comise de romani. Se inregistreaza si cresterea numarului delictelor comise de componentii minoritatii rrome, care traiesc la marginea marilor orase din Italia.

" Vom colabora la identificarea si izolarea comunitatilor unde exista un grad mai mare de criminalitate", a precizat David.

Ministrul David a apreciat munca celor cinci politisti romani dizlocati in Italia in cadrul programului ITARO de colaborare intre cele doua forte de politie. In trei luni de activitate, politistii romani au contribuit la arestarea a 255 de infractori proveniti din randul romanilor si la interogarea in stare de libertate a altor 200 potentiali delincventi.

"Vrem sa izolam si sa combatem acest fenomen pentru?a nu afecta imaginea marii majoritati a romanilor care traiesc in Italia", a adaugat David. El a aratat totala disponibilitate din partea Romaniei pentru a marii cat va fi necesar efectivul de politisti romani in Italia.

Repatrierea voluntara - realizata cu ajutorul autoritatilor locale

O alta chestiune dezbatuta intre cei doi ministri a fost legata de repatrierea voluntara a cetatenilor romani. Ministrul roman de interne a sustinut ca pentru implementarea masurilor potrivite pentru favorizarea repatrierii este esential rolul autoritatilor italiene locale.

Colaborarea bilaterala este "cel mai eficient mijoc pentru repatriere", a aratat David. El a dat ca exemplu parteneriatul dintre primaria Romei si primaria orasului Calarasi: "in urma colaborarii au fost repatriati voluntar 42 de cetateni de etnie rroma ".

De asemenea a fost aminitita si colaboarea initiata de primarul Romei, Walter Veltroni, cu omologii sai din Craiova si Drobeta Turnu Severin.

In dupa amiaza zilei de miercuri, ministrul David avea programate intalniri cu ministrul italian al Solidaritati Sociale, Paolo Ferrero, precum si cu primarul Romei, Walter Veltroni.

Tot miercuri urma sa aiba loc o intrevedere intre sefii Politiei romane si cea italiana pentru a pune la punct detaliile cu privire la numarul politistilor romani care vor veni in Italia si dizlocarea lor in teritoriu.