Airbus A380 - cel mai mare avion de pasageri construit de compania Airbus, a efectuat primul sau zbor, joi dimineata, avand la bord mai multi reprezentanti ai industriei aviatice precum si jurnalisti. Aparatul a decolat din Singapore, cu destinatia Sydney, transmite France Presse. Pentru acest zbor, care dureaza aproximativ sapte ore si jumatate, s-au imbarcat 455 de pasageri.

Acestia si-au cumparat biletele la o licitatie on-line, banii fiind destinati unor opere caritabile. Aparatul poate transporta pana la 850 de pasageri - de doua ori mai mult decat principalul sau concurent, Boeing 737. Avionul poate efectua un zbor de la New York la Hong Kong fara escala si atinge o viteza de croaziera de 900 de kilometri pe ora.

Concepul avionului a fost realizat de inginerii europeni inca din anul 1994, iar in 2000 a fost aprobat un buget initial de aproape 9 miliarde de euro. Cheltuielile finale au depasit, insa, 11 miliarde de euro.

De altfel, Singapore Airlines, care este cea mai mare companie aeriana din Asia, a asteptat aproape doi ani peste data programata initial pentru a primi avionul gigant. Constructorul Airbus a explicat aceasta intarziere prin anumite probleme de productie pe care le-a avut in principal la asamblarea cablurilor electrice ale aparatului.

Aceste dificultati au provocat pierderi importante firmei Airbus, care a renuntat la 10.000 de locuri de munca si la mai multe facilitati de productie din Franta si Germania.