Aproximativ 20 la suta din soldatii si puscasii marini care actioneaza in Irak si Afganistan sufera de afectiuni traumatice cerebrale usoare, din cauza undelor de soc provocate de exploziile produse in aceste zone, care zdruncina creierul uman - relateaza Guardian.

Ministerul Apararii din Marea Britanie a lansat un studiu de proportii cu scopul de a cerceta afectiunile cerebrale pe care le pot suferi soldatii. Afectiunea se manifesta prin pierderi de memorie, oscilatii de comportament si depresii care pot dura de la cateva ore pana la trei luni.

Purtatorul de cuvant al Ministerului britanic al Apararii a declarat ca a fost lansat un proiect pentru "intelegerea conditiilor, a diagnosticului si a tratamentului". Responsabilul britanic a adaugat ca va fi pus la punct un test sanguin care sa permita depistarea afectiunii si sa amelioreze evolutia acesteia.

Totodata, autoritatile de la Londra au in vedere crearea unor echipamente si casti de protectie capabile care sa ii protejeze mai bine pe militari.