In Bulgaria, partidul de centru-dreapta condus de primarului Sofiei, Boiko Borisov, a obtinut cele mai bune rezultate in primul tur al alegerilor municipale, desfasurate duminica, dupa cum indica sondajele efectuate la iesirea de la urne.

Potrivit Novinite, Borisov a obtinut 50, 57 din voturi, dupa numararea a 11 la suta dintre buletinele de vot. Pe locul secund se situeaza candidatul conservator Martin Zaimov cu 18.87%, urmat de socialistul Brigo Asparuhov, care a obtinut 16.01%, conform datelor partiale oferite de Comisia Electorala Municipala.

Astfel, Boiko Borisov a pastrat postul de primar pe care il detine dupa ce a castigat alegerile interimare din 2005.

Succes al centristilor si la Plovdiv, cel de-al doiea oras bulgar ca marime, unde acestia vor guverna in coalitie cu nationalistii moderati. Potrivit sondajelor efectuate la iesirea de la urne, candidatul partidului de centru-dreapta, Slavcio Atanasov, a reusit sa il devanseze pe socialistul Zahari Gheorghiev, cu 54 la suta din voturi.

Aproape 7 milioane de bulgari au fost chemati la urne, duminica, pentru a-si alege liderii locali dintr-un numar record de candidati: Astfel, pe liste au fost inscrisi 45.000 de candidati pentru 5.232 de posturi de consilieri municipali si aproape 14.000 de candidati pentru 3.213 posturi de primari.

Potrivit Reuters, scrutinul este considerat un test la jumatate de mandat pentru guvernul socialist. Rezultatele oficiale sunt asteptate marti.