Seful statului a facut apel la guvern sa organizeze refendumul si alegerile europarlamentare in " conditii civilizate", referindu-se la intentia de face sectii de votare separate.

"E o chestiune de bunavointa si de respect fata de romani sa nu-i alergi prin spatele scolii", a declarat Basescu, precizand ca nu ar fi primul caz in care romanii voteaza pe mai multe buletine de vot, oferind exemplul alegerilor pentru primari si consileri judeteni.

Cit priveste organizarea simulatana a celor doua scrutinuri, Basescu a facut referire la noua state europene care in 2004, in acelasi timp cu europarlamentarele au organizat fie alegeri pentru parlamentul intern, fie alegeri locale, fie prezidentiale.

"Povestea care li se prezinta romanilor este o intoxicare", a mai afirmat Basescu.

Referindu-se la legea asumata luni de Guvern, presedintele a declarat ca are posibilitatile procedurale de a nu o promulga timp de o luna.

"Voi aplica Constitutia in asa fel incat legea sa nu fie promulgata inainte ca poporul sa se pronunte prin referendum cu privire la votul uninominal. Romanii vor putea astfel sa se pronunte fara a avea presiunea unei legi existente", a precizat Basescu.

El sustine ca procedeaza in acest fel deoarece forma legii promovate de Guvern are "extraordinar de multe lacune si nu rezolva pe fond problema reformarii clasei politice". Basescu a precizat ca isi va face publice obiectiile in momentul in care legea asumata astazi de guvern va veni la promulgare.

Traian Basescu a mai afirmat ca referendumul este "absolut necesar" deoarece actuala forma a legii "poate fi utilizata ca o pacaleala pentru romani".