Ambele propuneri de sistem de vot uninominal aflate in acest moment in dezbatere se refera la introducerea scrutinului majoritar, diferenta fiind data de numarul de tururi de scrutin. Astfel, cel propus de guvern, cu un singur tur de scrutin, este majoritar relativ, in timp ce cel al presedintelui, cu doua tururi, este majoritar absolut.

Principala diferenta este ca, in cazul scrutinului cu un singur tur de scrutin, ponderea cetatenilor nereprezentati in Parlament va fi mai mare, deoarece castigatorii nu sunt obligat sa intruneasca jumatate plus 1 din numarul total de voturi exprimate.

  • Propunerea Guvernului - candidatul care obtine cel mai mare numar de voturi in colegiul electoral este declarat catigator, indiferent de prezenta la vot sau de procentul obtinut. In caz de egalitate, este in avantaj candidatul care a castigat in cele mai multe sectii de votare.

    Daca si la acest criteriu intervine egalitate, Biroul Electoral Central trage la sorti pe unul dintre candidatii aflati la balotaj.

  • Propunerea presedintelui - principiul de alegere a deputatilor si senatorilor este identic cu cel din cazul primarilor. Un candidat poate castiga din primul tur doar daca obtine cel putin jumatate plus 1 din voturile exprimate. In cazul in care nu se intampla acest lucru, primii doi clasati in colegiul electoral intra in turul doi.