In zilele de 11 si 12 noiembrie 2007 va avea loc in Torrejon de Ardoz (Comunitatea Madrid) a II-a editie a Congresului Romanilor din Spania (www.congresorumanos.com).

Evenimentul isi propune sa reuneasca reprezentantii asociatiilor romanilor din Spania si alti lideri ai comunitatii cu reprezentantii autoritatilor spaniole si romane intr-un efort de clarificare a aspectelor problematice legate de noile drepturi si obligatii ale romanilor din Spania dupa 1 ianuarie 2007, se arata in comunicatul de presa al organizatorilor.

Evenimentul este organizat de ADERE (Asociatia pentru Dezvoltarea Economica si Culturala a Romanilor din Spania) si Ambasada Romaniei la Madrid si beneficiaza de sprijinul Guvernului Regional al Comunitatii Madrid si al Primariei din Torrejon de Ardoz.

In cadrul congresului vor fi discutate prevederile legislative referitoare la rezidenta si accesul pe piata muncii al romanilor din Spania si masurile avute in vedere pentru imbunatatirea modului de aplicare al acestora.

De asemenea, vor fi prezentate programele derulate de catre statul spaniol si de cel roman pentru sustinerea integrarii in societatea spaniola si pastrarea identitatii culturale si lingvistice a romanilor din Spania.

Dezbaterea va fi centrata asupra modului in care asociatiile etnicilor romani pot beneficia de fondurile alocate in cadrul programelor dezvoltate atat la nivel central (Planul Strategic pentru Cetatenie si Imigratie al guvernului spaniol pentru perioada 2007-2010, cat si regional (programele Comunitatilor Autonome Madrid si Valencia).

In cadrul evenimentului vor fi organizate grupuri de lucru asupra unor subiecte de interes specific pentru romanii din Spania (asistenta consulara, educatia in limba romana, sprijinirea lacaselor de cult, rolul comunitatii romanesti in promovarea relatiilor economice bilaterale), precum si un panel privind imaginea romanilor in Spania, la care sunt invitati sa participe jurnalisti din mass-media de limba spaniola si romana.