Numarul imigrantilor romani arestati in Italia creste vertiginos de la o zi la alta. La fel si valul de ura. Fiecare caz este relatat pe larg in presa italiana, indiferent daca este vorba despre simple incidente, atacuri aparent xenofobe, razii indreptatite ale politiei sau acuzatii mai mult sau mai putin fundamentate. Nici copiii nu scapa de discriminare.

Citeste si:

Primul posibil episod de discriminare a unui elev roman la Roma

Roma: Tariceanu, pe terenul 'adversarilor'

Italia - criticata in presa straina

IPS Iosif, invitat la rugaciune in memoria Giovannei Reggiani

Primarul Romei: Situatia in orasele italiene s-a schimbat dupa aderarea Romaniei

• La Torino, un italian a deschis focul asupra masinii unui roman cu care se afla in conflict, potrivit editiei online a cotidianului La Stampa. Romanul nu se afla in vehicul. El a anuntat politia cand a constatat ca masina prezinta gauri de gloante. Agresorul a fost arestat impreuna cu alte doua persoane.

• Autoritatile din orasele italiene Milano si Verona au demolat marti numeroase baraci improvizate de rromii de origine romana. Viceprimarul din Milano, Ricardo De Corato, a declarat ca in unele locuri baracile erau deja parasite de locatarii clandestini, potrivit Radio Romania.

• AFP ii citeaza pe romii veniti din Romania si care traiesc in tabara de la Salone, din capitala italiana. Acestia spun ca traiesc cu teama violentelor rasiste si a expulzarii.

“Azi, pentru prima data nu am curaj sa ma duc la cumparaturi”, spune Gina, care lucreaza ca asistenta la o gradinita din tabara respectiva, unde traiesc circa 700 de persoane, majoritatea romi din Romania, Serbia si Bosnia.

• La Roma, un raid al politiei intr-o tabara de romi s-a soldat cu arestarea a noua cetateni romani. Acestia sunt acuzati de santaj si furt de electricitate.

• Patru romani au fost arestati pentru furt de cupru, in valoare de cateva zeci de mii de euro, in gara Vibo-Pizzo din regiunea Calabria, conform Realitatea TV. Alti doi cetateni romani au fost arestati luni pentru furt de cabluri din cupru la Rimini.

• Cotidianul La Stampa, in editia de marti: “O invazie: cetatenii acestei natiuni, aproape absenti in Italia pana in anul 2004, de la aceasta data si pana azi au devenit un milion.

(...) Criminalitatea scade in Romania: este de mirare? Nu este aceasta o dovada ca romanii au golit inchisorile si incurajeaza partea cea mai rea a cetatenilor sa vina in Italia? Ipoteze fantasmagorice, veti spune. Catusi de putin.”

• La Roma, un roman a fost arestat pentru tentativa de furt dupa ce acesta ar fi incercat sa il lase fara portofel, pe un carabinier imbracat in civil.

• Doi romani au fost arestati in portul Ancona sub suspiciunea de trafic si falsificare de documente de identitate, dupa ce s-a constatat ca in masina lor se aflau doi albanezi cu pasapoarte romanesti.