"USA Today" si "LA Times" au crescut, insa doar patru dintre primele 25 de ziare de pe piata se pot lauda cu acest lucru.

Doar patru dintre primele 25 de ziare din America au inregistrat cresteri in tiraje in ultimele sase luni, fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor publicate la inceputul acestei saptamani de Biroul american de Audit al Tirajelor (ABC).

„USA Today” este una dintre publicatiile cu bilant pozitiv, ramanand ziarul cu cel mai mare tiraj din America, dupa o crestere de 1%, pana la 2,29 de milioane de copii distribuite zilnic.

„Wall Street Journal”, achizitionat in vara de mogulul media Rupert Murdoch, ocupa pozitia a doua, inregistrand o scadere de 1,53% (doua milioane de copii).

Nici „New York Times”, considerat cel mai influent ziar din lume, nu a fost ferit de declinul care afecteaza piata. Publicatia a pierdut 4,51% in acest an fata de perioada martie-septembrie din 2006, ajungand la o medie zilnica de 1,5 milioane de exemplare. Perioada de monitorizare a luat sfarsit pe 30 septembrie 2007.

Nici tabloidele nu stau mai bine

Ziarele din trustul Tribune, a carui achizitie de catre magnatul imobiliar Sam Zell este in curs de finalizare, au avut performante amestecate. Cel mai prestigios, „LA Times”, a crescut sensibil, cu o jumatate de procent, pana la un tiraj zilnic de 779.000 de exemplare.

In schimb, „Chicago Tribune”, un alt nume cu greutate, a pierdut 2,9% fata de anul trecut, pana la 559.000 de copii distribuite zilnic.

Printre celelalte cotidiene de referinta importante, tirajul „Washington Post” a scazut cu 3,2 procente (pana la 635.000), cel al „Boston Globe” a scazut cu 6,6% (360.000), iar „San Francisco Chronicle” a ajuns la un tiraj zilnic de 365.000, dupa o pierdere de 2,9%.

De notat ca editiile de duminica ale tuturor ziarelor mentionate mai sus au scazut la randul lor in tiraje.

integral in EvZ