Ciudata rasturnare de situatie in economia romaneasca. Daca in urma cu doi ani de zile, la sfarsitului anului 2005, optimismul era in floare (crestere economica, scaderea inflatiei, deficit bugetar redus s.a.), astazi tendinta pare a se fi inversat.

Se vorbeste tot mai mult despre cresterea alarmanta a deficitului de cont curent, productia industriala este in scadere, cresterera economica nu a atins nivelul asteptat, iar inflatia este la un pas de a se reinflama.

Agentiile de rating au tras deja semnalele de alarma, in sensul ca au scazut ratingul de tara al Romaniei. Mai intai, Coface, o agentie de mai mica anvergura pe pietele internationale, apoi un prim “nume greu”, Standard & Poors. Cu siguranta, stafeta scaderii ratingului va fi preluata si de celelalte doua mari agentii.

Este doar o chestiune de timp pana cand se va intampla acest lucru. Fondul Monetar International a atras recent atentia asupra dezechilibrelor din economia romaneasca. Dar cine mai tine cont, in Romania, de FMI? Expertii Fondului nu sunt decat scepticii de serviciu.

Agentiile de rating sunt departe de a fi infailibile. Daca despre bancheri se spune ca iti dau umbrela atunci cand e soare si ti-o iau cand ploua, agentiile de rating au deja reputatia ca nu au putut sa prevada nici o criza.

“Credibilitatea agentiilor de rating a fost grav afectata de faptul ca nu au putut sa prevada criza financiar-valutara din Mexic si Venezuela (1994-1995), din Romania (1998-1999), cea asiatica, acuta mai ales in Indonezia, Thailanda si Coreea de Sud (1997-1998), din Rusia si Ucraina (1998-1999), Pakistan si Ecuador (1999) si nici incetarea temporara de plati si reesalonarea datoriei externe

din Argentina (2001), Uruguay si Moldova (2002) sau Republica Dominicana (2005)”, afirma George Georgescu, expert bancar. Asadar, agentiille de rating nu au “organul” care sa le permita sa prevada seismele financiare.

Mai mult decat atat, in plina criza asiatica, agentiile au modificat in trei luni de nu mai putin de sase ori, evident revizuindu-l negativ, ratingul de tara al Coreei de Sud.

Agentiile de rating au fost criticate pentru faptul ca au actionari bine ascunsi, dar si pentru ca, desi se doresc a fi instrumenete in mana investitorilor sau creditorilor pentru a-i ajuta sa-si minimizeze riscul de a pierde bani, incaseaza majoritatea veniturilor chiar de la cei care sunt evaluati.

Cu toate acestea, rolul agentiilor de rating nu pare a se fi redus substantial in ultimele decenii. Investitorii privati sau institutionali se ghideaza in continuare, chiar si partial, dupa evaluarile agentiilor, iar statele si companiile continua sa apeleze la evaluari sub forma ratingurilor.

Chiar daca rapoartele agentiilor sunt de multe ori ambigue, iar scala de evaluare este incalcita, ba chiar greu de inteles de un profan in materie, chiar daca ratingurile sunt doar opinii, companiile care le emit neasumandu-si nici o responsabilitate pentru modul lor de utilizare (dupa cum afirma George Georgescu) , totusi agentiile de rating raman un instrument utilizat pe scara larga.

Exista momente in care optimismul poate acapara o economie. Momente in care suntem tentati sa privim doar “partea plina a paharului”. Asa stateau lucrurile in Romania, in urma cu doi ani. Era o euforie generala, data de scaderea inflatiei, de cresterea economiei si a salariilor, de relaxarea sistemului de credite. Iar agentiile de rating au subscris si ele la veselia generala.

Astazi, lucrurile s-au schimbat radical. Conjunctura internationala nefavorabila, apetenta guvernului pentru cheltiuieli sociale si nu pentru cele dedicate investitiilor, seceta si pericolul schimbarii tendintei de scadere a ratei inflatiei, eternul deficit de cont curent care acum atinge cote tot mai mari sunt teme economice care ingrijoreaza. Agentiile de rating nu au intarziat sa ia masuri.

In lunile ianuarie, martie, septembrie si octombrie ale anului 2006 toate agentiile au imbunatatit ratingul de tara de la stabil la pozitiv. In aprilie 2007, Standard & Poors a scazut ratingul de tara de la pozitiv inapoi la stabil, pentru ca in urma cu cateva zile, aceeasi agentie sa mai retrogadeze inca o data ratingul Romaniei de la stabil la negativ.

Dincolo de limbajul sec al firmelor de rating, incercati sa definiti prin prisma propriei experiente turbulentele din economia romaneasca.

Simtiti inflatia in portofel? Va costa mai mult alimentele? Reusiti sa rambursati creditele pe care le-ati contractat? Va ajuta cresterea leului in raport cu moneda europeana? Resimte economia romaneasca razboiul nesfarsit din politica? Numai raspunsurile la aceste intrebari ne pot arata cat de schimbatoare poate fi uneori economia.