Presa italiana acorda si miercuri spatii largi problemei imigrantilor romani din Italia, in contextul vizitei premierului Tariceanu la Roma. Cele mai multe publicatii noteaza declaratiile lui Prodi.

"Nu confundati delincventii cu muncitorii cinstiti si primiti-i cu ospitalitate pe cei care incearca sa-si imbunatateasca viata intr-o alta tara", si-a indemnat Prodi concetatenii la conferinta de presa comuna cu omologul sau roman, relateaza Corriere della Sera. "Nu expulzarilor in masa!", scrie si La Stampa.

La Repubblica noteaza ca declaratiile lui Prodi, dupa intalnirea cu Tariceanu: "Nu vor exista expulzari in masa. Romania este o tara prietena. Violenta nu are nationalitate. Trebuie sa impacam dreptul cetatenilor la securitate cu libera circulatie.

Pentru a combate criminalitatea, va fi invitata in Italia o echipa de politisti romani si se va forma o forta comuna, care sa faca fata problemei rromilor din Italia. Impreuna cu Tariceanu, i-am scris presedintelui Comisiei Europene, Barroso, cerandu-i sa contribuie la rezolvarea problemei minoritatii rome: UE trebuie sa faca mai mult".

Si Corriere de la Sera scrie "Romanii sunt un popor prieten". Publicatia se refera si la implicarea UE, notand ca Prodi a spus ca cele doua guverne au cazut de acord sa ceara Uniunii Europene sa faca mai mult, deoarece fluxurile intercomunitare constituie o problema care trebuie sa preocupe Bruxelles-ul.

Prodi a mai spus s-a facut o cerere de utilizare in aceste scopuri chiar si a fondurilor structurale. "A fost o zi de lucru pozitiva - a comentat Prodi -care a dus la identificarea de masuri concrete, desfasurata intr-un spirit de prietenie si cooperare, in care trebuie sa actioneze doua popoare prietene in cadrul unitatii europene comune", relateaza publicatia, preluata de Rador.

La Stampa titreaza Prodi se intalneste cu premierul roman: "Nu expulzarilor in masa!"

"Fenomenul criminalitatii - a spus Prodi in cursul conferintei de presa de la sfarsitul intrevederii cu premierul roman - nu are nimic de-a face cu nationalitatea celor care comit delictele".... "Nu trebuie sa-i confundam cu cei care muncesc onest si cu cei care incearca sa le dea o sansa oamenilor care vor sa-si construiasca un viitor. Noi, italienii, ar trebui sa stim bine asta".

Il Giornale scrie: "Uniunea Europeana trebuie sa faca mai mult. Eu si Tariceanu am scris o scrisoare comuna presedintelui Comisiei UE pentru a cere masuri aditionale pentru cei nevoiasi, in special pentru romi, folosind in acest scop si fondurile structurale". "M-am asteptat ca opozitia sa ia act de seriozitatea, eficacitatea si echilibrul deciziei noastre, dar nu este cazul..".

Asa si-a exprimat Prodi propria amaraciune fata de pozitia CLD (Casa della Liberta, alianta dreptei italiene), care se pare ca nu are de gand sa voteze decretul privind securitatea. Daca CDL isi va schimba opinia "va fi bine pentru intreaga tara, pentru ca in fata acestor probleme cred ca atitudinea intregii tari va fi importanta pentru a demonstra seriozitatea pozitiei adoptate".