Centrul Simon Wiesenthal i-a cerut, vineri, premierului Calin Popescu Tariceanu sa il demita pe ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, pentru afirmatia acestuia privind "plasarea intr-un desert a infractorilor", relateaza NewsIn.

Intr-o scrisoare adresata premierului Tariceanu, directorul pentru relatii internationale al Centrului, Shimon Samuels, ii cere sa "condamne public declaratiile lui Cioroianu, sa il demita din guvern si sa ceara scuze comunitatii tiganesti din Europa".

"Tacerea dumneavoastra ar echivala cu sprijinirea rasismului si incalcarea de catre Romania a angajamentelor sale ca membra a Uniunii Europene, Consiliului Europei si Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE)", a declarat Samuels.

Cuvintele lui Cioroianu amintesc de proiectul nazistilor de a deporta evreii in Madagascar, care urma sa devina un imens lagar de concentrare, mai spune directorul pentru relatii internationale al Centrului.

Cioroianu a afirmat saptamana trecuta, in cadrul unei dezbateri televizate, ca in timpul vizitei oficiale in Egipt s-a gandit la posibilitatea "de a cumpara un teren in desertul egiptean pentru a trimite persoanele care dauneaza imaginii tarii". Ministrul si-a cerut ulterior scuze public pentru aceste afirmatii, excluzand insa posibilitatea de a demisiona.

Noua organizatii i-au trimis premierului Tariceanu o scrisoare in care ii solicita acestuia sa-l demita pe ministrul de Externe.

Ulterior, premierul Tariceanu a afirmat ca declaratiile sefului diplomatiei referitoare la infractorii romani sunt un moment de greseala, precizand ca era normal ca Adrian Cioroianu sa-si ceara scuze.

"Nu am ce comenta. Eu consider declaratiile ca un moment de greseala al ministrului, fara indoiala, nu vreau sa ii gasesc circumstante atenuante", a declarat premierul, adaugand ca atitudinea ministrului de externe de a-si cere scuze este una corecta.