Rusia va amplasa rachete Iskander in Belarus, ca raspuns la planul SUA de instalare a scuturilor anti-racheta in tarile din Europa centrala si de est, a declarat miercuri comandantul trupelor de rachete si artilerile ale armatei ruse, generalul Vladimir Zaritzki, citat de Ria Novosti.

Belarus va primi la pret preferential sisteme rusesti de rachete Iskander, a declarat seful trupelor de rachete din Belarus, Mihail Puzikov.

In Rusia, cuvintele au fost explicate drept "raspuns asimetric" la desfasurarea elementelor sistemului american de aparare aeriana in Europa, dar si ca o bariera impotriva NATO, a carei necesitate a fost evocata recent de ministrul rus al apararii, Anatoli Serdiukov.

Iar generalul belarus a dat de inteles ca Iskander va putea fi dezvoltat si pe mai departe, daca se iese din tratatul de lichidare a rachetelor cu raza mica si medie de actiune. Recent, Duma de stat a aprobat hotararea presedintelui de a iesi din alt acord international - CFE.

Puzikov a precizat, de asemenea, ca pana in 2015-2020 se intentioneaza realizarea mai multor actiuni de redotare completa cu tehnica noua a brigazii de rachete 465 dislocata in regiunea Moghiliov. Sistemul Iskander-E (varianta de export) are o raza de actiune de 280 km.

Intre Rusia si SUA se duce un adevarat razboi al declaratiilor pe tema scutului ce va fi amplasat de americani in Cehia si Polonia, Moscova cerand anularea acestui plan.

In urma cu trei saptamani, secretarul american al apararii, Robert Gates, anuntase ca Statele Unite sunt dispuse sa amane procedura de instalare a elementelor antiracheta pe teritoriul Cehiei si al Poloniei, daca Rusia va coopera in acest domeniu.

Vom reveni cu amanunte