Miliarde de euro alocati de UE regiunilor sarace pentru anul trecut nu au fost justificate adecvat, scrie Financial Times, preluat de Rador. Astfel unele fonduri destinate agriculturii au ajuns in contul unor cluburi si companii de cai ferate, au anuntat auditorii UE.

Auditorii au identificat proceduri necorespunzatoare in proiecte de asistenta din zonele Merseyside din Anglia, Midi-Pyrenees din sudul Frantei, Campania din sudul Italiei si Valencia din estul Spaniei, precum si din Polonia si Slovenia. Referitor la Bulgaria si Romania, se vorbeste despre "riscuri semnificative" .

"Exista riscul unei declarari eronate sau ineligibile pentru rambursare a costurilor prezentate de proiecte de asistenta regionala", arata instanta. "Comisia mentine doar o supervizare efectiv moderata pentru a diminua riscul ca sistemele de control din statele membre sa nu reuseasca sa impiedice rambursarea unor cheltuieli supraestimate sau ineligibile".

In raportul care a criticat neregulile din bugetul UE pentru al 13-lea an consecutiv, Curtea europeana de auditori a spus ca cel putin 12% din programul de asistenta regionala al UE de 32,4 miliarde de euro, adica aproximativ 3,9 miliarde de euro au fost incorect cheltuiti.