Moldova si Romania s-au trezit in pragul unui nou scandal, relateaza Nezavisimaia Gazeta. Presedintele Vladimir Voronin a calificat drept „act de agresiune” decizia unilaterala a Bisericii Ortodoxe Romane de a infiinta trei eparhii in Moldova.

Miercuri, senatorii romani au raspuns la aceasta declaratie rostind discursuri furtunoase, asta in timp ce deputatii moldoveni au declarat pentru Nezavisimaia Gazeta ca in spatele actiunilor preotilor romani se ascunde un scop politic - inghitirea Moldovei de catre Romania.

De exemplu, fostul speaker al Parlamentului de la Chisinau, Dmitri Diacov vede in tentativa de creare de parohii romanesti pe teritoriul Moldovei fara acordul Mitropoliei Moldovei dorinta de extindere a influentei Bucurestiului cu alipirea ulterioara a Moldovei la Romania.

Despre reunificarea celor doua tari in cadrul Uniunii Europene a vorbit, in vara acestui an, presedintele Romaniei, Traian Basescu, trezind indignarea conducerii moldovene.

In opinia lui Diacov, afirmatiile lui Voronin facute pentru cotidianul bucurestean Evenimentul zilei au fost generate de perspectiva pierderii de catre Moldova a statalitatii sale.

Liderul fractiunii social-democratilor din parlamentul moldovean, fostul premier Dumitru Braghis crede ca, dimpotriva, declaratia lui Voronin potrivit careia amestecul Bisericii romane in situatia interna din Moldova prin deschiderea de trei episcopate constituie „un act de agresiune impotriva credinciosilor din Republica Moldova si impotriva Bisericii noastre ordotoxe” se adreseaza mai degraba electoratului.

Iar Diacov aminteste ca, la timpul sa, Voronin insusi a dispus inregistrarea in Moldova a Mitropoliei Basarabiei, in 2001. La acea data el miza activ pe cartea occidentala si a obtinut, prin decizia sa, aprobarea UE. Acum, presedintele s-a reorientat din nou spre Moscova si face jocuri in directie opusa, „trecand de partea Bisericii ordotoxe ruse”.

Mai ales ca, potrivit zvonurilor care circula in anturajul lui Voronin, se pare ca Rusia a dat deja garantii ferme privind statalitatea Moldovei, noteaza cotidanul moscovit.