Rezultatele preliminare favorabile candidatul republican pentru Casa Alba Donald Trump a provocat panica si scaderi importante pe bursele americane, asiatice si pe cele europene.

UPDATE 2: Pretul aurului a urcat brusc cu 5,4%. Moneda mexicana, peso, a coborat la cea mai mica valoare din istorie.

UPDATE 1: Toate bursele asiatice au trecut pe rosu dupa ce rezultate partiale sugereaza o victorie pentru Donald Trump la presedintia SUA.

In Japonia, indicele Nikkei 225 a scazut cu 5,2%, in timp ce indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a pierdut 3,8%, iar bursa de la Shanghai este in scadere cu 1,6%. In Australia, indicele principal al bursei, ASX 200, a scazut cu 2,1%, in timp ce Kospi din Coreea de Sud este pe minus cu 3,1%.Bursa de la Bombay a pierdut chiar 6%.

Euro si yenul castiga teren in fata dolarului pe fondul temerilor ca Trump va fi declarat presedintele SUA.

La ora locala 22:10 la New York (miercuri, la ora 03:10 GMT), toti indicii bursieri erau pe minus pe masura ce magnatul imobiliar obtinea tot mai multe mandate in fata rivalei sale, democrata Hillary Clinton, scrie AFP.

Indicele principal S&P 500 a pierdut mai mult de 4% (-85 puncte), in timp ce indicele Dow Jones a scazut cu aproape 630 de puncte (-3.42%), ceea ce indica faptul ca piata e puternic preocupata de perspectivele economice.

Bursa de pe Wall Street era plus marti seara, indicele Dow Jones castigand 0,40%,.

Pietele bursiere din SUA si-au aratat de-a lungul timpului preferinta pentru candidatul democrat in defavoarea imprevizibilului Donald Trump ale carui declaratii impotriva acordurilor de liber schimb si a politicii privind de imigratia a ingrijorat marile companii.

Bursere internationale au fost in scadere importanta si dupa votul privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, dar si-au revenit in zilele urmatoare.