Dansul pe pragul electoral al UDMR reprezinta o demolare a stereotipului pozitiv al comunitatii maghiare de electorat disciplinat si organizat pe criteriul interesului etnic. Pragul electoral alternativ de 6 mandate de deputati si de 3 de senatori va minimaliza rolul UDMR in noul Parlament, iar atingerea la limita a pragului de 5% va reprezenta un rezultat smuls la numaratoarea voturilor.

Csaba AsztalosFoto: Agerpres

Ambele variante vor provoca tensiuni in UDMR si in comunitatea maghiara din Romania. Cum se explica situatia in care a ajuns organizatia reprezentativa a comunitatii maghiare din Romania?

UDMR a fost afectata de participarea la guvernare alaturi de PDL intr-o perioada in care au fost adoptate o serie de masuri economice nepopulare. Comunitatea maghiara si nevoi economice si sociale, nu doar de nevoi ce tin de pastrarea si dezvoltarea identitatii etnice. UDMR s-a desprins foarte tarziu de guvernarea reprezentata de Emil Boc si Mihai Razvan Ungureanu.

Alegerile parlamentare reprezinta primul test electoral major de la schimbul de generatii la nivelul functiei de presedinte al UDMR. Asistam, din 1992 incoace, la primele alegeri parlamentare la care UDMR este condus de un alt presedinte decat Marko Bela. Schimbul de generatii a fost insa unul doar partial, desi UDMR are un sistem de prealegeri, selectia a fost una formala, deficitara, fara existenta unei competitii reale, care a permis mentinerea in functia de candidati a unor persoane cu o vechime de 22 de ani in Parlament, promovarea unora care sunt acuzate de fapte de coruptie si lipsite de suport popular in randul comunitatii locale.

Acordarea dublei cetatenii pentru maghiarii din Romania a creat o dubla identitate in cazul acestora (identitate civica - cetateni romani, identitate etnica - maghiari si cetateni ai Ungariei), care afecteaza organizarea comunitara si legatura cu reprezentarea politica a comunitatii in relatia cu autoritatile din Romania.

Un alt factor este reprezentat de Partidul Popular Maghiar din Transilvania, puternic sustinut de guvernul Ungariei, formatiune concurenta a Uniunii, care desi nu avea nicio sansa de a accede in Parlamentul Romaniei, a urmarit sa prabuseasca monopolul UDMR de reprezentare a maghiarilor din Romania. Incapacitatea de a incheia o alianta electorala este una dintre cauzele participarii reduse a maghiarilor la alegeri.

Rezultatul sub asteptari, slab al UDMR, va genera dezbateri aprinse in comunitatea maghiara, in practica este esecul intregii comunitati. Se va contesta pozitia de presedinte al lui Kelemen Hunor, care poate deveni doar un lider de tranzitie al Uniunii. De asemenea, noua situatie va accelera schimbul de generatii in cadrul Uniunii.

Maghiarii, prin UDMR, trebuie sa ramana intr-un dialog constructiv cu majoritatea romana, altfel exista pericolul izolarii si radicalizarii comunitatii maghiare din Romania. PPMT militeaza pentru autonomie si federalizare, subiecte care radicalizeaza comunitatea maghiara si relatia ei cu romanii. Reprezentarea proportionala a maghiarilor in Parlamentul Romaniei si in institutiile publice a constituit instrumentul principal de gestionare a relatiei romano-maghiare din Romania dupa 1989. Acest aspect este unul de interes national pentru Romania, de stabilitate in relatia dintre romanii si maghiarii, un instrument de gestionare de conflicte interetnice.

Nota: Csaba Asztalos este presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii si membru UDMR

Citeste si: