Moldovenii care locuiesc in Romania au la dispozitie 11 sectii de vot amenajate in Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Galati, Constanta, Brasov, Bacau, Suceava si Craiova. Studentii moldoveni care invata la universitati romanesti, dar si basarabenii din diaspora au creat pagini speciale pe Facebook prin care mobilizeaza oamenii sa mearga la vot duminica, pentru turul al doilea al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova, transmite News.ro.

La Bucuresti vor fi organizate doua sectii de vot - la sediile Ambasadei Republicii Moldova si Consulatului, in timp ce in restul oraselor va fi amenajata cate o sectie. Astfel, la Iasi moldovenii vor putea vota la sediul Consulatului; la Galati, la Universitatea "Dunarea de Jos"; la Timisoara, la Colegiul National de Arta "Ion Vidu"; la Brasov, la Casa de Cultura a Studentilor; la Cluj, la Casa de Cultura a Studentilor; la Constanta, la Cantina Studenteasca din incinta Universitatii "Ovidius"; la Bacau, la Universitatea "Vasile Alecsandri"; la Suceava, la Universitatea "Stefan cel Mare"; la Craiova, la sediul universitatii.

Studentii moldoveni care invata din Romania, dar si basarabeni care locuiesc in alte state europene au creat pagini speciale pe Facebook prin care mobilizeaza cetatenii moldoveni sa mearga la vot in turul al doilea al alegerilor prezidentiale.

Mai multi tineri moldoveni care locuiesc in Iasi au deschis un grup pe Facebook - "Basarabenii din Iasi isi aleg presedintele", pentru a mobiliza cetatenii basarabeni sa vina la vot, dupa ce in primul tur, la Iasi, au votat doar 1.400 de persoane.

Si doua tinere moldovence stabilite in Barcelona, Anastasia Condruc si Cristina Taranovici, au deschis un grup pe Facebook pentru a-i incuraja pe basarabenii de peste hotare sa mearga la vot. Grupul se numeste "Adopta un vot" si este format din persoane dispuse sa le ofere cazare si transport persoanelor care nu locuiesc in localitatile in care sunt organizate sectii de votare.

Pe pagina "Adopta un vot" posteaza mesaje sau sugestii privind votul pentru alegerile prezidentiale din Republica Moldova cetateni moldoveni din Italia, Irlanda, Cehia, Portugalia, Franta sau SUA. De asemenea, sunt publicate anunturi de cazare gratuita a celor care doresc sa mearga in orasele europene unde vor fi amenajate sectii de vot.

"Ofer loc de dormit, mancare, bere pentru doua persoane in Dublin. Hai la vot!!!", scrie un tanar.

Grupul a adunat pana acum peste 54.000 de membri.

O suta de sectii de vot vor fi amenajate in 33 de tari in care locuiesc cetateni moldoveni.

Si fostul presedinte Traian Basescu va vota duminica la alegerile prezidentiale din Republica Moldova, dupa ce, alaturi de sotia sa, Maria, a depus, pe 3 noiembrie, juramantul ca cetatean moldovean, evenimentul avand loc la Ambasada Republicii Moldova la Bucuresti. El a precizat ca va vota cu Maia Sandu, pentru parcursul european al Republicii Moldova.