Dupa un debut aparent linistit, campania electorala s-a incins in ultimele zile la Iasi, dupa ce principalii candidati au apelat la televiziuni centrale pentru a se ataca reciproc. Surse din mediul politic sustin ca astfel de atacuri sunt pregatite si pentru ultimele zile ramase pana la alegeri. Startul a fost dat de Antena 3, care a prezentat o biografie a candidatului PSD Mihai Chirica, in prezent viceprimar cu atributii de primar, accentul fiind pus pe legatura stransa dintre institutia pe care o conduce si firma Conest, unde a lucrat ca inginer.

Presa Iasi Foto: Hotnews

Ulterior, PNL a distribuit in oras 100.000 de materiale electorale prezentand informatiile dezvaluite de televiziunea centrala, iar vineri Biroul Electoral Judetean a constatat ca respectivele materiale sunt denigratoare. Saptamana trecuta, primarul Mihai Chirica a participat la emisiunea lui Victor Ciutacu de pe Romania TV, iar liberalul Marius Bodea a anuntat deja printr-un comunicat de presa ca asteapta sa apara imagini trucate cu el la alte televiziuni centrale concurente.

Televiziunea Antena 3 a difuzat pe data de 17 mai un material in care a prezentat o biografie a candidatului PSD Mihai Chirica, pe care l-a caracterizat ca fiind „legat ombilical” de firma Conest. De asemenea, zilele trecute, aceeasi televiziune a prezentat un nou material in care Chirica a fost acuzat de coruptie, deoarece ar proteja unele afaceri din Iasi, cea mai importanta fiind a cumatrului sau Vasile Puscasu, care operareaza pe unele trasee de transport in comun.

Totusi, deocamdata, cele mai multe efecte le-a avut materialul despre firma Conest, o abonata la licitatiile Primariei, unde Chirica a lucrat ca inginer pana sa vina la Primarie in urma cu 14 ani. In materialul respectiv, au fost publicate imagini cu vila in care Chirica ar locui in prezent cu Cristina Popa, fosta angajata a Primariei care in prezent lucreaza la Conest.

Vila face parte dintr-un complex rezidential de case din zona Galata, „Platoul Insorit”, care ii apartine chiar firmei Conest. In plus, Cristina Popa ar fi fost asistent manager la un proiect european derulat de Primarie si castigat de Conest, investitie manageriata de Chirica pe cand era viceprimar.

Imediat dupa difuzarea materialului, Chirica a iesit la atac si i-a acuzat pe liberalul Marius Bodea si pe independentul Viorel Blajut ca ar fi „orchestrat” aparitia acestor informatii. Limitandu-se la a caracteriza aceste atacuri ca „metode bolsevice”, Chirica nu a comentat public pe fondul informatiilor dezvaluite in materialul respectiv.

„Am vazut folosirea unor metode aproape bolsevice, de atac murdar, folosind poze contrafacute, utilizand mesaje care nu exista si adevaruri care s-au inventat peste noapte. Am asistat la un material facut probabil pe genunchi, pentru ca a adus si foarte multe lucruri neactualizate din punct de vedere al imaginii, o imagine in care nici nu m-am recunoscut. Nu stiu de unde Dumnezeu o fi gasit acele mizerii, dar care arata exact calitatea oamenilor despre care vorbim“, a spus Chirica in cadrul unei conferinte de presa.

De partea cealalta, liberalul Marius Bodea i-a cerut demisia edilului in functie, acuzandu-l ca nu raspunde concret la informatiile aparute. „In loc sa raspunda, punctual, la acuzatiile care i se aduc, in loc sa ofere raspunsuri clare la sarja de dezvaluiri care pun Primaria si Iasul intr-o lumina proasta in tara, Mihai Chirica, intr-un mod paranoic, se apuca sa arate cu degetul «vinovatii» pentru ceea ce i se intampla. Vinovat sunteti chiar dumneavoastra, domnule Chirica, pentru că ati transformat institutia nobila a Primariei intr-un mijloc de imbogatire personala. Demisia este singura atitudine demna“, a spus Bodea.

Ulterior, Bodea a preluat capturi din materialul difuzat de Antena 3 si a tiparit, asumat, 100.000 de brosuri pe care a inceput sa le distribuie prin oras, fapt ce a starnit un alt scandal. Chirica a facut o contestatie la Biroul Electoral Municipal impotriva demersului contracandidatului sau, considerand ca materialele respective „au un caracter defaimator”.

Din cei noua membri ai biroului, sase au considerat ca materialele sunt denigratoare, astfel ca s-a dispus interzicerea distribuirii materialelor prin oras. PNL a contestat la BEJ care a pastrat, vineri, decizia, cu un vot de 12 – 1. In schimb, Bodea s-a declarat nemultumit ca PSD avea oameni care urmareau membrii PNL in zona Tatarasi si strangeau in urma brosurile din blocuri. Totodata, unii voluntari au fost opriti de politisti locali (n.r. – Politia Locala se afla in subordinea Primariei Iasi), care au confiscat cateva sute de brosuri pe motiv ca ar fi denigratoare.

In contrapartida, Bodea a anuntat saptamana trecuta ca asteapta sa apara in presa centrala materiale defaimatoare la adresa sa, cu imagini trucate. „Dupa ce am fost acuzat pe nedrept ca as fi in spatele anchetei jurnalistice de la un port national de televiziune care a devoalat intreaga retea de increngaturi clientelare din spatele sau, Mihai Chirica, intr-un mod las, asa cum il caracterizeaza, a infestat redactiile a doua televiziuni nationale cu materiale false despre mine si Aeroportul Iasi. In disperarea sa ca va pierde Primaria, a «racolat» si un fost membru al PNL pentru a da «credibilitate» mizeriilor ce vor fi proferate impotriva mea. Aceste «anchete» ar urma sa fie difuzate in zilele urmatoare la doua posturi de televiziune concurente postului TV care a difuzat ancheta jurnalistica despre Mihai Chirica”, a spus Bodea.

Pana in acest moment nu a fost publicat niciun astfel de material, saptamana trecuta avand, insa, loc prima aparitie a lui Mihai Chirica in studioul Romania TV, la emisiunea lui Victor Ciutacu.

NOTA: HotNews.ro publica o serie de articole despre candidatii la alegerile locale din mai multe orase, monitorizate in cadrul unui proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer.