Primăria Capitalei ar putea elimina tarifele diferențiate pe zone, cuprinse între 2,5 și 10 lei, și să aplice un tarif unic de 5 lei, pentru toate parcajele publice din oraș, aflate în administrare.

Primăria CapitaleiFoto: HotNews.ro/Catiusa Ivanov

Pentru riverani, propunerea este un abonament de 50 lei/lună. Propunerea aparține viceprimarului Stelian Bujduveanu și deocamdată se află în dezbatere publică, după urmând să fie supusă aprobării Consiliului General.

Noile tarife propuse la parcarea cu ora și abonamente

Propunerea este ca pentru utilizarea locurilor de parcare, de luni până vineri, în intervalul orar 08:00 - 20:00, șoferii să plătească 5lei/oră. Pentru acest interval orar este disponibil, pentru peroanele fizice, și un abonament de 25 lei/zi sau un abonament de 500 lei/lună.

Pentru utilizarea locurilor de parcare de către riverani este propus un tarif de 50 lei/lună și 500 lei/an.

Tariful de exploatare pentru locurile de parcare a căror utilizare este necesară pentru incarcarea autovehiculelor electrice este de 300 lei/lună/loc de parcare plus 0,15 lei/kw vândut.

Plata tarifului permite ocuparea unui loc de parcare fără rezervare.

Tarifele de parcare se pot plăti prin urmatoarele modalități:

  • Tichete preplătite
  • Tichete orare eliberate de operatorul parcării sau prin sistem de autotaxare (parcometru)
  • SMS
  • On-line, utilizand platformele/aplicațiile electronice specifice

Propunerea este ca tariful orar de parcare să se aplice de luni până vineri, între 8.00 și 20.00, în afara acestui interval parcarea urmând să fie gratuită, inclusiv în zilele cu sărbători legale. Excepție fac parcajele de pe Aviatorilor, Biserica Enei, Brezoianu, Bucur Obor, Calea Floreasca, Calea Victoriei, Charles de Gaulle, Cina, Conservator, Constantin Esarcu, Doamnei, Domnița Anstasia, Dorobanți, Edgar Quinet, Eforie, Episcopiei, Eva, Expoziției, George Enescu, Herăstrău, Horoscop, Sitraco, Ion Câmpineanu, Lido, Magazin Victoria, Marriot, Nerva Traian, Nicolae Bălcescu, Nicolae Golescu, Obor Chiristigiilor, Pecăruș, Piața Libertății, Piața Victoriei, Piața Revoluției, Radu Beller, Sala palatului, Schitu Măgureanu, Șoseaua Nordului, Splai, Tonita, Piața Unirii, Piața Walter Mărăcineanu, Ziduri Moși, unde tariful se aplică de luni până duminică, între 8.00 și 20.00.

În cazul abonamentelor pentru riverani, abonamentul este valabil pentru persoane fizice cu domiciliul sau reședința adiacente parcajului și care posedă autoturisme aflate în proprietate înmatriculate la adresa respectivă sau utilizate în baza unor contracte de leasing sau de comodat. Abonamentul permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervare.

Totodată se propune eliminarea gratuității pentru mașinile hibrid, facilitate oferită în 2016 și păstrarea doar pentru mașinile electrice, propunerea aparținând Primăriei Capitalei.

În ceea ce privește gratuitatea acordată jurnaliștilor, facilitatea se menține numai pentru jurnaliștii acreditați la Primăria Capitalei.

”Se aprobă utilizarea gratuită de către jurnaliști a parcărilor publice de utilitate generală de pe teritoriul Municipiului București, precum și a parcărilor aferente instituțiilor/ serviciilor publice de interes local din subordinea Consiliului General al Municipiului București, pe baza obținerii prealabile a acreditării din partea Direcției de Presă din cadrul Primăriei Municipiului București. Pentru a beneficia de gratuitate, jurnaliștii acreditați vor fi inregistrați în sistemul informatic al Operatorului serviciului public de administrare a parcajelor aparținând domeniului public sau privat al Municipiului București.”, se arată în proiectul de hotărâre.

Cât plătesc acum bucureștenii pentru a parca în centru

Primăria Capitalei a stabilit din 2019 trei zone pentru parcare, fiecare zonă având un tarif diferit.

Astfel, pentru zona zero, o oră de parcare costă 10 lei, pentru zona 1 - 5 lei, iar pentru zona 2 - 2,5 lei pe oră, în intervalul orar 07.00-23.00.

De asemenea, potrivit Primăriei Capitalei, există mai multe tipuri de abonamente, iar riveranii pot beneficia de abonamente cu sau fără rezervarea locului de parcare, 24/7, în fiecare din zonele de tarifare 0, 1 sau 2 din București. Persoanele fizice pot alege abonamente de o zi, o săptămână, o lună, un semestru sau un an pentru fiecare dintre zonele 0, 1 sau 2 ale Capitalei.

Prețurile abonamentelor pentru persoane fizice sunt următoarele:

  • Zona zero: abonament de o zi (07.00 - 23.00) - 75 lei/zi. Abonament pentru o săptămână - 300 lei. Abonament pentru o lună - 1.050 lei. Abonament pe semestru - 5.250 lei. Abonament pe an- 9.450 lei.
  • Zona 1: abonamente de o zi - 38 lei, 150 lei/săptămână, 525 lei/lună, 2.625 lei/semestru și 4.725 lei/an
  • Zona 2: abonamente de o zi - 15 lei, 60 lei/săptămână, 210 lei/lună, 1.050 lei/semestru și 1.890 lei/an.

Cei care au abonamente pentru zona zero pot utiliza şi locurile de parcare din zonele 1 şi 2, iar cei care au abonamente în zona 1 pot folosi şi locurile de parcare din zona 2.

Pentru eliberarea abonamentului, riveranii (persoane fizice care au autoturisme și au domiciliul pe strada unde este amenajat parcajul public) trebuie să prezinte buletinul de identitate care să demonstreze faptul că domiciliază pe strada pentru care doresc să li se elibereze abonamentul și certificatul de înmatriculare al autovehiculului care să demonstreze că respectivul autoturism este proprietatea sa ori copia după contractul de leasing pentru persoana fizică pentru dovedirea faptului că solicitantul deține în folosință autovehiculul respectiv. Pentru a se putea acorda acest tip de abonament, adresa din certificatul de înmatriculare trebuie să fie aceeași cu cea din buletin.

Abonamentele pot fi achiziționate și prin intermediul aplicației pentru telefon mobil Parking București, disponibilă în Google Play și AppStore.