Consilierii locali ai Uniunii Salvati Bucurestiul Sector 3 cer suspendarea de urgenta a lucrarilor de amenajare a pistei pentru biciclete in zona intersectiei strazii Nicolae Grigorescu cu bd-ul Constantin Brancusi, trecand prin parcul Constantin Brancusi si zona gradinilor blocurilor din zona si a lucrarilor la aleile din parc. Alesii locali acuza Primaria sector 3 ca betoneaza spatiile verzi si spun ca au sesizat Politia Locala, Politia Romane, Garda de Mediu si Directia de mediu din Primaria Generala a Capitalei, dar nimeni nu a intervenit.

Parcul BrancusiFoto: Hotnews

Acestia spun ca pe santier nu exista panou de santier, iar lucrarile nu ar avea autorizatia si avizele necesare.

"USB constata ca, in ciuda sesizarilor inaintate de consilierii locali si generali ai Uniunii, betonarea spatiilor verzi din parcul Brancusi si de pe spatiile verzi adiacente continua. USB a atras atentia asupra lucrarilor ilegale Politiei Locale, Politiei Romane, Garzii de Mediu si Directiei de mediu din Primaria Generala a Capitalei, dar nimeni nu are curajul sa aplice legea in sectorul condus de primarul PSD Robert Negoita. Reamintim ca USB a solicitat deja documentatia necesara acestor lucrari, care in acest moment nu exista", se arata in comunicatul USB.

Ana Ciceala, consilier general al USB, relateaza ca, la insistentele consilierilor USB referitoare la santierul din Parcul Brancusi, au venit reprezentanti ai Politiei Locale, ai Garzii de Mediu si ai Politiei Romane, sectia 23.

"Politia Locala nu a facut decat sa constate lucrarile, desi are in atributii suspendarea lucrarilor de constructii atunci cand nu exista avize, autorizatii de constructie si documentatie de urbanism. Asadar, Politia locala nu functioneaza in sectorul condus de Robert Negoita. Am aflat ca lucrarile sunt efectuate de mai multe firme private contractate de ADP si am cerut actele in baza carora se desfasoara lucrarile, dar conform declaratiei sefei de santier, actele respective nu exista. Schimbarea destinatiei spatiilor verzi si amenajarea de alei pietonale (conform Legii 24/2007) sunt interzise sau se efectueaza in baza unei documentatii de urbanism (PUZ, PUD, PUG) si a avizelor specifice. Primaria sector 3 si Primaria Municipiului Bucuresti nu au emis nicio documentatie de urbanism pentru amenajarea acestor spatii verzi, asadar lucrarile sunt ilegale si irosesc banul public", declara Ana Ciceala.

Reprezentantii USB spun ca au constatat, din consultarea site-ului oficial al primariei, ca in zona respectiva exista deja o alee pietonala suficienta inclusiv pentru amenajarea unei piste de biciclete.

"Atragem atentia ca distrugerea ilicita a vegetatiei spatiului verde deserveste interesul general al cetatenilor de a se bucura de un mediu sanatos, cu accces liber in spatiile verzi astfel cum sunt acestea protejate de lege. Legea interzice schimbarea destinatiei spatiilor verzi - fie acestea declarate ca atare (incadrate ca parcuri, gradini etc.), fie ca sunt terenuri amenajate in fapt ca spatii verzi", se mai arata in comunicatul USB.