ELCEN sisteaza lucrarile de reparatii si renunta la restul reviziilor planificate ale termoficarii din Bucuresti Sud incepand de miercuri, 15 iunie, potrivit unui comunicat emis de companie. In acest mod, conductele magistralei din Sud vor fi puse la dispozitia Regiei pentru a tranzita energia termica produsa in CTE Progresu, astfel incat locuitorii din cartierul Colentina, sectorul 2 sa poata beneficia de apa calda, in conditii normale, in cel mai scurt timp, spun reprezentantii ELCEN.

CET Sud - BucurestiFoto: AGERPRES

RADET Bucuresti a cerut, marti, societatii ELCEN pornirea CET Grozavesti pana la finalizarea lucrarilor de revizie la CET Sud pentru alimentarea in conditii normale a tuturor consumatorilor racordati la sistemul de termoficare al Municipiului Bucuresti.

"Cererea RADET cu privire la pornirea CTE Grozavesti, centrala apartinand ELCEN, pana la finalizarea lucrarilor de revizie la centrala CTE Bucuresti Sud, a fost transmisa la sediul ELCEN marti, 14 iunie a.c., in jurul pranzului. Ca urmare a acestei solicitari, ELCEN informeaza populatia din Bucuresti ca poate acoperi, in prezent, fara nicio problema necesarul de apa calda furnizata locuitorilor Capitalei din punct de vedere al debitului, presiunii si temperaturii agentului termic prin intermediul celor doua centrale ale sale, ce functioneaza la ora actuala: CTE Progresu si CTE Bucuresti Vest. Pe perioada verii, ELCEN produce apa calda din doua centrale simultan (in prezent, CTE Progresu si CTE Bucuresti Vest). In momentul de fata, debitul necesar de apa calda ce se vehiculeaza in reteaua RADET este de 3.400 tone/ora, debit ce se imparte intre cele doua centrale ELCEN", spun reprezentantii ELCEN.

Gabriel Dumitrascu, seful Consiliului de Administratie al RADET spune insa ca desi primeste apa calda in parametri de la ELCEN, pana ajunge de la CET Vest pana in colentina si Pantelimon, se raceste, debitul si presiunea fiind prea mici. "Apa calda trebuie sa parcurga 20 km de la CET Vest pana in Colentina. Acest lucru se intampla in cateva ore. Tevile noastre sunt vechi si neizolate, deci se raceste pana ajunge la consumatori", a explicat Dumitrascu.

Cartierele bucurestene Colentina si Pantelimon au ramas fara apa calda timp de trei zile, saptamana trecuta, de miercuri pana vineri, oficialii RADET spunad ca situatia este cauzata de inchiderea in acelasi timp a CET Grozavesti si CET SUD pentru revizii.

Incepand de vineri, locuitorii din cele doua cartiere au apa calda, insa doar cateva ore pe zi.

"Conform calendarului anual de revizii comunicat de ELCEN pentru anul 2016, transmis catre RADET in data de 2 februarie, CET Sud era programat sa intre in revizie intre 6 - 26 iunie, iar CET Grozavesti intre 8 - 28 august. In fapt, CET Sud a intrat pe 1 iunie, iar CET Grozavesti a intrat pe 6 iunie, fata de 8 august, cum era programat initial. Noi am aflat de CET Grozavesti ca va intra in revizie cu 24 ore inainte. Din cauza ca au fost scoase din sistem cele doua CET-uri, a fost nevoie sa facem anumite devieri in retea, pe trasee noi, pentru a putea aduce agentul termic de la celelalte CET-uri, un traseu de doua ori mai lung decat in mod obisnuit. Practic a fost nevoie sa evacuam apa rece si sa introducem apa calda pe noul traseu. Acest lucru necesita timp, fiindca reteaua este veche si trebuie incalzita treptat, daca nu crapau tevile si aveam o serie de avarii. Asa ca am preferat sa inchidem cele 75 de puncte termice,unde apa nu era la parametrii, si sa le deschidem cand totul era in regula, ca bucurestenii sa plateasca apa rece pe post de apa calda", a explicat Dumitrascu