Bulevardul Unirii intre Piata Unirii si Casa Poporului ar putea deveni pietonal in cinci etape, potrivit unui proiect care face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbana, proiect prezentat miercuri la Comisia Tehnica de Urbanism de la Primaria Capitalei. Astfel, in prima etapa se va construi un mare parcaj subteran de circa 1.000 de locuri in Piata Constitutiei, pentru a fi mutate acolo masinile parcate pe bulevard, apoi va fi desfiintat un sens de circulatie, circulatia fiind mutata pe benzile ramase si zona reamenajata. In ultima etapa, masinile nu vor mai putea circul deloc pe aceasta bucata din bulevard fiind permis doar accesul mijloacelor de transport in comun si al bicicletelor.

Bd. Unirii 02Foto: Hotnews

Initial, proiectantii doreau sa desfiinteze doar benzile de circulatie aflate pe o parte a fantanilor arteziene, insa locuitorii din zona nu au fost de acord cu aceasta solutie deoarece eventualele terase ce ar aparea in zona ar perturba linistea si au fost nemultumiti cei care se aflau pe partea pe care ramanea traficul auto.

"Centrul nu este un cartier dormitor. Oamenii de acolo au fost foarte incinsi si agitati in mod gratuit. Pana la urma s-a ajuns la o strategie in 5 etape. Strategia noastra este sa eliberam bulevardul de masini si sa le mutam intr-un parcaj subteran in Piata Constitutiei. In ultima etapa se va pietonaliza complet bulevardul si va deveni o mare promenada fara masini. In a doua etapa se aduc la acelasi nivel strazile si trotuarele si se reamenajeaza zona. In a treia etapa, banda de circulatiei din sud se elimina si cea din dreapta se transforma intr-o banda cu dublu sens. Acele parcari aflate de-a lungul bulevardului vor disparea. Apoi se elimina si aceasta banda de circulatie si va deveni un mare pietonal. Autobuzele vor putea sa circule in continuare pe acest bulevard", a explicat Mario Kuibus, arhitectul care realizeaza acest proiect.

Pe parcursul celor 5 etape, fantanile arteziene modernizate. Se va pune mobilier urban nou, cismele, mese de sah si parcari pentru biciclete si un turn de observatie spre Piata Unirii. De-a lungul promenadei se vor amplasa pavilioane pentru cafenele si ceainarii. Fantanile arteziene vor pastra amprenta celor vechi, dar vor fi 3 D.

Arhitectii spun ca traficul de pe bd. Unirii va fi distribuit pe bulevardele adiacente.

Membrii Comisiei Tehnice de Urbanism au fost reticienti privind acest proiect punand mai multe intrebari referitor la felul cum va fi mutat traficul auto, dar si la utilitatea acestui proiect.

"Avem nevoie de argumente clare, ce impact va avea asupra traficului aceasta solutie, sa vedem niste cifre. Apoi, acest bulevard este unul pustiu acum, nu se plimba oamenii pe el. Cum veti aduce oamenii aici, ca sa nu facem acest proiect degeaba", a declarat Sorin Gabrea, preedintele Comisiei Tehnice de Urbanism.

Arhitectii care fac proiectul spun ca tocmai faptul ca bulevardul va fi reamenajat si transformat intr-un spatiu public autentic in care oamenii isi pot petrece timpul liber, va anima zona.

Ramane de vazut daca Planul Urbanistic Zonal din care face acest proiect va fi aprobat sau nu de municipalitate si de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. In urmatoarea etapa, dupa aprobarea PUZ-ului se vor accesa fonduri europene pentru realizarea proiectului.

Planul Integrat de Dezvoltare Urbana este o strategie care ar urma sa transforme centrul orasului intr-o zona prietenoasa pentru oameni, in care pietonul sa fie tratat cu respect. Realizarea acestei strategii si proiectele subsecvente a demarat in 2010 insa nici pana in prezent nu a fost aprobata.

La nivel european, cele mai frumoase capitale de pe batranul continent au inceput sa pietonalizeze strazile si bulevardele din centrul orasului inca de acum 50 de ani, traficul rutier fiind deviat pe inelele oraselor si pe soseaua de centura si incercandu-se pe cat posibil reducerea traficului de tranzit prin centrul orasului.

Simulare cum va arata Bd. Unirii dupa reamenajare: FOTO: Re-act Now Studio

Simulare cum va arata Piata Constitutiei dupa reamenajare; FOTO: Re-act Now Studio

Simulare cum vor arata cafenelele de pe BD. Unirii; FOTO: Re-act Now Studio