Consiliul General al Municipiului Bucuresti si-a dat acordul marti ca 183 de hectare din "Delta Bucurestiului", fostul lac Vacaresti, sa capete statutul de parc natural. Aprobarea Consiliului General este un pas premergator, statutul de parc natural urmand sa urmand sa fie stabilit prin hotarare de Guvern.

Delta VacarestiuluiFoto: Societatea Ornitologica Romana

Desi alesii locali si-au dat avizul ca cele 183 de hectare sa capete statutul de parc natura, circa 40 de hectare din aceasta suprafata este proprietate privata, fiind terenuri restituite sau in curs de restituire. Pentru amenajarea parcului, Ministerul Mediului ar trebui sa exproprieze terenurile proprietate privata. In plus, o parte din aceasta suprafata este concesionata inca de pe vremea premierului Adrian Nastase, dar concesionarul este in faliment.

Oana Grigore, sefa directiei de Mediu din Primaria Capitalei spune ca din punct de vedere juridic situatia trebuie sa fie reglementata de Ministerul Mediului in pararalel cu celelalte avize, iar daca aceasta situatie nu se va clarifica, Guvernul nu va da aprobarea ca zona sa devina parc natural.

Delta Bucurestiului se afla pe locul fostului lac Vacaresti, pe teritoriul Sectorului 4, intre Calea Vacaresti, Soseaua Oltenitei, Soseaua Vitan-Barzesti si Splaiul Independentei.

Pana acum si-a dat avizul ca acest loc sa devina parc natural Academia Romana, fiind nevoie si de avizul Consiliului General pentru ca Guvernul sa poata emite hotararea prin care zona capata statutul de parc natural. Initiativa ca acest loc sa fie transformat in parc natural apartine mai multor ONG-uri.

"In aceasta zona s-a dezvoltat un ecosistem natural specific unei delte cu numeroase canale, balti, zone mlastinoase, alimentate de ape subterane ce au favorizat dezvoltarea unei vegetatii bogate cu sute de specii de plante, precum si existenta a peste 90 de specii de pasari si mamifere. Dezvoltarea zonei Vacaresti reprezinta unul din obiectivele cuprinse in conceptul Strategic Bucuresti 2035, zona cu potential natural la nivelul modelelor de referinta din capitale europene precum: Londra , Viena sau Praga", se arata in proiectul de hotarare aprobat de alesii locali. Simona Cretu, consilier local, a declarat ca Primaria Capitalei ar putea deveni custodele acestui parc.

Praga are 88 arii naturale protejate, iar Londra: 40 de arii protejate.

"In prezent, zona Vacaresti se confrunta cu amenintari la adresa biodiversitatii, respectiv cu tendinta degradarii ireversibile a capitalului natural. Statutul de arie naturala protejata contribuie la conservarea unor habitate si specii naturale importante sub aspect floristic, faunistic, cat si la mentinerea caracterului peisagistic si recreativ", se mai arata in proiectul de hotarare aprobat.