Ministrul Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea, a declarat joi ca fondurile din Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL) nu sunt alocate pe criterii politice asa cum a sustinut in ultima vreme opozitia. Acesta a explicat ca in cazul lucrarilor pentru extinderea retelelor de apa si canal, au primit finantare obiectivele care erau realizate in proportie de peste 60%, iar in cazul drumurilor comunale cele realizate peste 70%.

Liviu DragneaFoto: HotNews / DP

"Ministerul repartizeaza catre judete fondurile alocate prin acest program in functie de datele demografice, in functie de stadiul executiei lucrarii si de capacitatea de cofinantare a beneficiarului, iar in interiorul judetelor se repartizeaza banii astfel incat sa incepem sa finalizam din obiectivele incepute in anii precedenti. Au primit finantare investitiile pentru extinderea reteleor de apa si canal care sunt realizate in procent de cel putin 60% pentru ca, pana la sfarsitul anului, sa se incheie si sa poate fi folosite. Pentru lucrarile de drumuri comunlale si locale, s-a dat finantare daca lucrarea era realizata peste 70%. Asta inseamna ca s-a eliminat complet criteriul politic pentru ca orice investitie care este peste 60%, indiferent de la ce partid este primarul respectiv, a primit finantare. Nu mai este ca pe vremea doamnei Udrea cand primarii PDL veneau cu autocare la Minister ca sa li se aprobe banii", a declarat Dragnea.

Acesta spune ca propunerile de finantare vin la minister din partea Consiliilor Judetene, iar la minister este o intreaga echipa care verifica daca aceste criterii sunt respectate.

"Daca un judet nu respecta criteriile, i se cere sa intre in legalitate si daca nu face acest lucru atunci este prevazut in lege posibilitatea ca ministrul sa faca direct alocarea cu respectarea criteriilor. Un alt lucru care s-a schimbat este ca am oprit toate excursiile care se faceau de catre primarii din judete la acest minister. Totul este tramnsparent. Toate alocarile financiiare vor fi puse pe site", a explicat Dragnea.

Acesta spune ca in prezent sunt 2.877 de proiecte incepute in guvernarea anterioara si acestea necesita 5,7 miliarde lei pentru a fi finalizate. Din bugetul PNDL pe anul acesta pentru extinderea retelelor de apa si canal s-au alocat 424 milioane lei, 159 milioane de lei pentru drumuri si poduri, iar pentru obiective prioritare si obiective noi 515 milioane lei.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale

Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale

Liviu Dragnea sustine ca fondurile PNDL pe judete se aloca dupa urmatoarele criterii:

- numarul de obiective in derulare pe judet raportat la numarul de obiective in derulare la nivel national;

- necesarul de fonduri pentru finalizarea obiectivelor incepute si nefinalizate pe judet raportat la necesarul national;

- numarul de localitati din judet raportat la numarul total de localitati din Romania;

- ponderea populatiei judetului raportata la populatia Romaniei;

- ponderea suprafetei judetului raportata la suprafata Romaniei;

- capacitatea localitatilor de a participa cu fonduri proprii pentru realizarea investitiilor;

Criterii de prioritizare sunt:

- data semnarii contractului;

- stadiul fizic al lucrarilor;

- populatia deservita;

- procentul de cofinantare din bugetul local;

Liviu Dragnea a declarat ca nici bugetul PNDL nu este mai mare fata de anii trecuti asa cum sustine opozitia, in acest an acesta fiind de 1,1 miliarde lei. In 2009 au fost alocate 1,8 miliarde, in 2010 - 1,2 miliarde si in 2011 - 1,6 miliarde.

In plus, acesta spune ca o alta minciuna a opozitiei este faptul ca Ministerul Dezvoltarii putea accesa fonduri europene pentru extinderea retelei de apa si canal in mediul rural.

"Din fondurile Programului Operational Regional nu se pot finanta alimentarile cu apa si canalizare. Surse de finantare din fonduri europene in exercitiul financiar 2014-2020 pentru obiective de alimentare cu apa si canalizare in mediul rural sunt Programul National de Dezvoltare Rurala unde se pot accesa 0,4 miliarde de euro si POS Mediu unde sunt disponibili 1,3 miliarde euro. Restul banilor trebuie sa ii punem noi de la bugetul de stat fiindca este exclus ca o comuna sa ia un credit de cateva milioane de euro pentru a pune apa si canal. Nu ii va da nicio banca", a explicat Liviu Dragnea.

Acesta a explicat ca satele si comunele din Romania au nevoie de 10,6 miliarde de euro pentru a se conecta la reteaua de apa si canal. Dragnea spune ca in prezent au retea de apa 70% dintre localitatile din mediul rural si retea de canalizare doar 22%.

Ministrul spune ca din cele 10,6 miliarde de euro necesare pentru extinderea retelei de apa si canal in mediul rural, din fonduri europene se pot accesa doar 1,7 miliarde de euro, restul sumei urmand sa fie alocata de la bugetul de stat sau din credite.

Deputatul liberal de Olt, Gigel Stirbu, acuza PSD in urma cu cateva zile ca foloseste finantarile acordate de Ministerul Dezvoltarii prin Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL) pentru a-i racola pe primarii din opozitie, iar in cazul in care edilii nu sustin partidul, nu ar primi bani pentru proiectele aflate in desfasurate prin acest program. HotNews.ro a vorbit cu cativa primari liberali din tara, iar acestia spun ca nu i-a obligat nimeni sa se alature PSD, dar nici nu au primit bani. Mai mult, primarii de comune reclama lipsa de transparenta in ceea ce priveste alocarea banilor in PNDL. In judetul Olt, o parte dintre primarii PNL au declarat public ca se alatura PSD sau sunt alaturi de acest partid "cu sufletul".