Fundatia Vier Pfoten acuza Primaria Capitalei ca a ridicat ilegal 18 caini aflati in ingrijirea organizatiei, dupa ce au vandalizat spatiul post-operator al clinicii veterinare detinuta de ONG in curtea ADP Sectorul 6, Bucuresti. "Actiunile brutale de capturare, care incalca flagrant legislatia in vigoare, au dus, potrivit martorilor, la moartea a cel putin 4 caini", sustin reprezentantii ONG-ului. Reprezentantii Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor spun ca au ridicat cainii deoarece nu erau microcipati si inregistrati, iar solicitarea a fost facuta de Primaria sectorului 6.

In plus, angajatii ASPA au ridicat si alti 75 de caini dintr-un adapost aflat langa clinica. Acesti caini erau sterilizati si destinati adoptiilor, potrivit Vier Pfoten.

Reprezentantii Vier Pfoten sustin ca respectiva clinica si padocurile functionau in baza unui protocol de colaborare incheiat cu Primaria sector 6 pentru sterilizarea cainilor, iar acest protocol nu a fost reziliat.

Video - Cum au fost capturati cainii aflati in padocurile Vier Pfoten

"Cainii aflati in tratament au fost ridicati de hingheri prin metode barbare, pline de cruzime (vezi video), si au fost dusi in adapostul public Bragadiru. Mentionam faptul ca Protocolul de sterilizare gratuita a cainilor fara stapan incheiat intre Vier Pfoten si Primaria Sectorului 6 este inca in vigoare, iar organizatia nu a primit nici o notificare oficiala privind evacuarea clinicii si padocurilor. Spargerea lacatelor si vandalizarea tarcurilor de catre angajatii ASPA este o actiune ilegala pentru care Vier Pfoten a depus plangere la Politie si va deschide o actiune in instanta. Principalele acuzatii impotriva ASPA: ucidere si maltratarea animalelor, furt, sechestrare de bunuri si vandalism", se arata intr-un comunicat al Vier Pfoten.

Reprezentantii ONG-ului spun ca "toate aceste abuzuri" au fost comise cu sprijinul reprezentantilor Politiei Locale Sector 6, care au obstructionat accesul reprezentantilor Vier Pfoten in zona padocurilor. In plus , Administratia adapostului Bragadiru, unde au fost dusi cainii ridicati, a refuzat returnarea cainilor.

Reprezentantii municipalitatii spun ca Vier Pfoten va putea lua inapoi cainii dupa ce ii adopta ca, in caz de abandon, sa poata fi trasi la raspundere.

Reprezentantii Vier Pfoten spun ca vor actiona in judecata Primaria Sectorului 6 atat pentru tragerea la raspundere a politistilor locali, cat si pentru incalcarea Protocolului de colaborare valabil pana la 17 aprilie 2014.

"Modul in care Primaria Sectorul 6 a ales sa incheie colaborarea cu noi este inexplicabil avand in vedere ca VIER PFOTEN a investit bani din resurse proprii, eforturi si timp in acest proiect la solicitarea expresa a Primariei. Am sterilizat peste 3000 de caini cu si fara stapan in cei doi ani de proiect in Sectorul 6 si nu putem intelege o astfel de atitudine", a declarat Anca Tomescu, coordonator al proiectului Animale fara stapan Vier Pfoten.

Organizatiile pentru protectia animalelor si cetatenii au raportat in ultima vreme nenumarate cazuri de incalcare a noii legislatii pentru gestionarea cainilor fara stapan de catre autoritaritatile locale, mai sustin reprezentantii ONG-ului.